pühapäev, 28. november 2010

Kas boikoteerida?

Boikoteerida valimisi?
Viimasel ajal kohtab üleskutseid boikoteerida meie Riigikogu valimisi. Põhjenduseks on meie valimisseadus, mis kindlustab ebapädevate - parteijuhtakonnale pimesi alluvate nupulevajutajate pääsemise Riigikokku. Meie parteid aga tegutsevad rahva arvamust ja rahva huvisid arvestamata. Boikott andvat võimaluse tunnistada valimised kehtetuks ning tõmbavat maailma tähelepanu meie ebademokraatlikule valimisseadusele.
Kas on see nii?
Absoluutset valimiste boikoteerimist saavutada on võimatu. Niisamuti kui on võimatu saavutada ka 100%-list osavõttu valimistest.
Kindlasti osalevad valimistel:
1. Parteide poolt esitatud kandidaadid –juba neid on 1000 ringis.
2. Iga kandidaadi 2-3 lähisugulast – neid tuleb üle 3000.
3. Parteid kohustavad oma liikmeid osalema valimistel.
4. Igas ühiskonnas on truualamlikke kaasajooksikuid.
Seega tuleb juba kokku ligi 10 000 valimistel osalenut – seega on valimised igal juhul toimunud. Isegi siis kui hääletamas käiksid AINULT kandidaadid ise- ka siis oleksid valimised toimunud ja riigikogulased ütleksid – ise te meid valisite, nad on rahva poolt valitud ja rahvas andis neile mandaadi. Valijate vähest osavõttu põhjendatakse aga rahva passiivsusega.
Miu arvates peaks need – kes pole praeguste valimistega nõus –hääletama parteiväliste kandidaatide poolt. Parem oleks kui hääletataks oma ringkonnas ühe kindla kandidaadi poolt. Tõsi, siis on sanss pääseda Riigikokku küll vähestel parteivälistel kandidaatidel.
Mis see meile annaks?
1. Parteivälised kandidaadid oleks pidevalt nagu pind toompealaste toolil, mis pidevalt torgib tagumikku.
2. Nad segaksid Riigikogus rahvale varjatult parteidevahelisi sobinguid teha.
3. Nad saaksid meie probleeme (ka valimisseadus) välismaailma viia parlamendiliikmetena. On suur vahe selles – kas oma sõna ütleb inimene tänavalt, või ütleb parlamendisaadik kõnepuldist.
4. Praegu oli kaalukeeleks „vaikimisele sundiva seaduse“ vastuvõtmisel Toompeal Stradmergi hääl – siis aga sõltumatuid saadikuid ära osta on palju raskem (eriti kui neid on mitu).
Rikutud-kehtetuid sedeleid tõlgendavad valimisjaoskonnad – valija oli nii rumal, et ei osanud – kuidas sedeleid õigesti täita.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar