laupäev, 27. november 2010

Parteide esindusorgan

Meie oleme harjunud, et esindusorganitesse valitakse parimad esindajad ning need esidajad annavad endast parima, et võimalikult paremini täita oma ülesandeid ja paremini esindada esindatavaid – neid, kes neid esindusorganisse valisid.
Riigikogu on parteide esindusorgan, mis koosneb mitme partei esindajatest. Need parteide esindajad koos teostavad riigivõimu ning organiseerivad ka kogu riigi ja rahva valitsemise.
Riigikogu, ehk parteide esindusorgan on asjast aru saanud nii, et Riigikogu on parteide võitlusareen, kus nende ülesandeks on võidelda oma partei võimu eest, oma partei hüvede eest ning tallata porri teised parteid.
Nii vähemalt on siiani näidanud senine elu Toompeal. Toompeale on kogunenud parteide äriühingute esidajad (parteid esitasid nad kandidaatideks ja lasid neid valida). Seda, et meie parteid on kasumlikud äriühingud – sellest oli minu arvamusatikkel k.a. augustikuu blogis. Riigikogulased on parteide esindajad ning nende eksisteerimine Riigikogus sõltub ainult parteist. Rahvast valijatest ei sõltu nad mingil määral ning isegi Põhiseaduses on kirjas (prg.62), et Riigikogu liige ei ole seotud mandaadiga ega kanna õiguslikku vastutust hääletamise ja poliitiliste avalduste eest Riigikogus või tema organites... Riigikogulane võtab vastu otsuse iseseisvalt –sõltumata rahva arvamusest. Samal ajal on riigikogulased täielikus sõltuvuses partei juhtkonnast ja kohustatud hääletama partei tahte järgi.
Olime 50 aastat ühe partei all nin selle aja jooksul kasvas ülesse terve põlvkond NLKP võimu all. Paljud meie parteide nomenklatuurid on endaga kaasa toonud ka iseseisvunud Eestisse NLKP halvemaid omadusi mis ei peaks sobima meie demokraatlikkusse ühiskonda.
1. NLKP valis endile sobivad ülemnõukogu saadikud- ühehäälselt oldi nende poolt. Praegu on parteisid rohkem, kuid parteid valivad riigikogusse ise ainult endile sobivaid – partei juhtkonnale vastuvaidlematult alluvaid riigikogulasi.
2. Kes pole partei poolt – see on kindlasti nende vastu. Sellest ka suhtumine Riigikogus – ükski vastaspartei nõuanne – arvamus ei ole sobiv.
3. Rahvas peab parteisid ülal pidama ja kõik riigikogulaste ülalpidamiskulud kannab samuti Rahvas.
4. Kõik parteide otsused on õiged ja ilmeksimatud. Nende kritiseerimine on tulutu tegevus, sest kriitikat keegi ei kuula.
5. Parteid ja riigikogulased ei pea täitma rahva õigustatud ootusi väljakuulutatud seaduste osas (õppetoetuste kompenseerimine, teise pensionisamba riigipoolse osaluse täitmine, vastuvõetud seaduste täitmise osas tuleb anda mõistlik aeg nende täitmisele asumiseks...).
6. Riigikogulane saab Riigikogu liikmeks parteilise hääletamise kaudu, kuid kui ta läheb üle teise parteisse – jääb ikka Riigikogusse edasi (ja võtab saadud hääled kaasa uude parteisse).
7. Parteilane on oma sõna peremees –kui tahab, siis annab sõna ja kui tahab – võtab oma sõna tagasi.
8. Absoluutne vastutamatus (aruandekohuslane ainult oma partei juhtkonna ees).
9. Riigikogu saavutab üksmeele: oma hüvitiste ja palga suurendamise osas ja nendes küsimustes, mille vatuvõtmata jätmise puhul tuleks Riigikogu laiali saata.
Tänasest Arstide Liidu pöördumisest:Valitsus ei pea sõna.... "Arstide Liidu hinnangul on tervisesüsteemi pannud raskesse olukorda sõnapidamatu valitsus. "Ravihindade viimine alla omahinna, mis on sundinud haiglaid ja perearste tööd ümber korraldama ja kulusid äärmuseni piirama, pidi kehtima ühe aasta. Nüüd näib see jäävat sama kestvaks kui kõik teised ajutised nähtused. Kaasaegne meditsiin on kallis ja haige ravimiseks ei piisa enamasti vaid paarist ambulatoorsest arstikülastusest. Kulude järjekindla vähendamisega saavutatakse efektiivsuse kasvu asemel arstiabi kvaliteedi langus ning järjekordade pikenemine. Üha kiirenev inflatsioon võimendab hinnakärpest tingitud probleeme, seetõttu on hädavajalik viia 2011. aastal ravihinnad tagasi vähemalt 2009. aasta tasemele."

Arstide liit tunnustab kõiki arste, kes Eestis töötavad, kuid mõistab, et kodumaalt lahkuma sunnib kolleege kindlusetus meie tervishoiu tuleviku suhtes, kuna riigijuhid ei soovi teha otsuseid, mis väärtustaksid tervist ja võimaldaksid praegust tervisesüsteemi säilitada ja arendada..."
Kas tõesti Arstide Liit koosneb lollidest? Ei Riigikogu ega valitsus pööra nende pöördumisele tähelepanu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar