neljapäev, 29. november 2012

Harta 12...?


Harta 12 algatatud tegevus Parteide valetamise ja ebaseaduslike rahastamiste vastu on väga tänuväärne tegevus.
Kui sellest pöördumise avaldamisest oli mitu päeva möödas, siis peaminister A. Ansip vastas Soome televisioonis antud intervjuus korrespondendi küsimusele – MIKS Ansip palus rahvalt vabandust ja mis miitingud Eestis toimusid? 

Peaminister valetas Soome televisioonis. Tema vastus oli umbes selline: Rahvas ei saa rahastamisest ja palkadest aru. Nad ei saa aru, miks on õpetajate ja päästjate palgad nii väikesed – raha nende palkade tõstmiseks ei jätku – aga Kreeka abistamiseks raha jätkub.

Tegelikult protestis Rahvas poliitikute valetamiste ja vassimiste vastu – mõned päevad hiljem jätkas peaminister vanas vaimus  - valetamisega Soome TV-s.

Nii mõnedki poliitilise elu tegelased suhtuvad halvustavalt-naeruvääristavad Harta 12 tegevust  (Tiit Made, I. Masso…)… Arusaamatu, kas nad peavad poliitikute valetamist ja Parteide/parteilaste võimu-rahaahnust normaalseks nähtuseks? Või peavad meie valitsemiskorda ideaalseks DEMOKRAATIAKS??
Üritasin 4 korda „Õhtulehes” avaldada järgmist kommentaari, seda miskipärast ei avaldatud:  KOMMENTAAR,mida olen 4 korda üritanud avaldada on järgmine.
Veteranpoliitikult oleks oodanud teema valdamist - või valetab ta teadlikult? Ta kirjutab:
…Kui valitsuskoalitsioon valijate poolt demokraatlikult antud mandaadiga oma eesmärkide poole valimistevahelisel perioodil rühib,… Meie riigikogulased pole mandaati saanud demokraatlikult ega ka meie PS kohaselt. 1.Meie PS kohaselt pole valimised PARTEILISED, ometi seda nad on. 2.Meie valimised pole ühetaolised ega otsesed: a/Parteide kandidaatide häälte ülekandmine- teiste puhul ülekandmist ei toimu. b/Valimistel lubatakse osaleda MTÜ-dest Parteide/Erakondadel, teistel MTÜ-del mitte. c/Parteide nimekirjades loeb koht nimekirjas – mitte saadud häälte arv. d/Parteinimekirjade alusel said Riigikokku paarkümmend inimest vähema kui 1 000 häälega. Samas kogusid üksikkandidaadid Leo Kunnas üle 3 000 ja Mart Helme üle 2 400 hääle – aga Riigikogusse ei pääsenud. Vana poliitik peaks teadma, mis on Demokraatia ja mis on vastavus Põhiseadusega.

See näitab seda, et miskipärast paljudele „Harta 12” ei meeldi.
Meeldimine meeldimiseks – PÕHIMÕTE on õige. Samas arvavad paljud, et Harta 12 on mõeldud uutele poliitikaase tulijatele VÕIMU saamiseks.

Minule üllatusena reageeris Harta üleskutsele president Ilves harjumatult kiiresti - umbes 2 nädala jooksul. Muidu pole Presidendist suurt midagi kuulda, kuid nüüd… Minu arvates tajusid Reformarid mingit ohtu –kuna protestistreikijad  saavutasid küll mitte  eriti suure, kuid siiski populaarsuse. Kiiresti organiseeriti ka ümarlaud presidendi osavõtul. Istuti, räägiti, otsustati ka edaspidi omavahel edasi rääkida…
Senine praktika on näidanud – kui President, Riigikogu  või Valitsus organiseerib mingi tähtsa küsimuse lahendamiseks rühma – kas komisjoni, MTÜ või töörühma, - siis see tähendab seda, et head algatust tahetakse põhja lasta. Need komisjonid – töörühmad sisisevad-visisevad ja lõpptulemuseks ei jõua kunagi vajaliku, hea otsuseni välja. Asi  soikub aja edenedes ja enam keegi midagi heast algatusest ei ootagi.

Ma pole Hiromant, Nõid  ega Ennustaja. Mina arvan, et antud komisjon istub korduvalt mitme kuu jooksul kokku, teeb mingi otsuse mis vastu võetakse… Organiseeritakse mingi veebisait nagu oli TOM (Täna otsustan mina). Sellele saidile saadetakse sadu ettepanekuid Parteide ja Riigi töö parendamiseks.  
Need ettepanekud? Neid alguses loetakse läbi kuid head ettepanekud realiseerimist ei leia. Hiljem ei viitsita ettepanekuid isegi lugeda. 

Kogu Harta 12 mingit REAALSET muudatust ei tee ja Parteid jätkavad vana viisi – mitte midagi muutmata. 
Minu meelest – PEAMIST  ASJA – Valimisseaduse TÕHUSAKS ja  DEMOKRAATLIKUKS muutmiseks ei hakatagi arutama. Aur läheb pikkamööda hoopis mujale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar