esmaspäev, 12. november 2012

Pedantsuse eesmärk?


ENSV ajal oli Eesti ametnik kuulus selle poolest, et rumalaid vene seadusi täideti sakslase pedantsusega.

Kas nüüd on teisiti? On küll.
Nüüd täidetakse Brüsseli jaburaid seadusi samuti saksa pedantsusega.
Mis sai maapoodide sulgemisele otsustavaks? Maapoed ei suutnud tagada eraldi valamut lihale, eraldi juurviljale, eraldi kätepesule, erinõudeid WC-dele, eriruume riietehoiule jne…

Mäletame ju Brüsseli korraldusel porgandeid puuviljadeks nimetamist, banaanide fikseeritud kõverusi, moosikeetmise probleeme, kodus suitsutatud suitsuliha müügikeeldu jne… 
Teised Euroliidu maad ei pidanud neist nõuetest kinni ning polnud sellest ka suuri probleeme. Meil suleti maapoed, keelati koduse suitsuliha müük kauplustes, porgandid hakkasid puu otsas kasvama… 

Paljudel elualadel on sellised seadused-eeskirjad – mida võib tõlgendada mitmeti (see oleneb ametniku suvast), palju asju on lubatud otsustada kohalikel ametnikel. Jääb ametniku otsustada –kas ta annab loa või keeldub selle loa andmisest. Nii uusehitusele elamisloa andmisel, arhitektuurialastes kui ka keskkonna- ja ehitusasjades.
 See kõik sõltub ametniku tujust, sõltub sellest – kuidas meeldid ise ametnikule või - kuidas oskad ametnikku meelitada. Kõigile on teada, kuidas ametnikku meelitada.
Miks muidu on Tallinna Linnavalitsusest nii palju ametnikke kriminaalvastutusele võetud (I.Parbus, T.Sepp…ja mitmed veel). See muidugi ei tähenda seda, et küsimus on ainult  Tallinnas – see toimub  üle kogu  Eesti.

Jääb mulje, et seadused on spetsiaalselt sellised tehtud, et ametnikud otsustaksid asja oma suva järgi ja küsiksid selle – kliendile-küsijale meelepärase otsuse tegemise  eest „meelehead”. Vähesed ametnikud loobuvad sellisest võimalusest.

Paljude asjade kohta tuleb läbi viia riigihange.
Esialgselt oli see mõeldud selleks, et saada odavaim ja parim tööde teostaja. Tegelikult pole odavaim just parima kvaliteediga töö teostaja; samas ei pruugi kallima töö teostaja tehtu olla hea kvaliteediga.
Praegune kord annab omakorda Hanke läbiviijale võimaluse esitada osalejatele - sellised tingimused töö teostajale, mida suudab täita ainult see hankel osaleja – keda soovib Hanke läbiviija. See omakorda annab  võimaluse Hanke läbiviijale ja Hankel osalejale reguleerida omavahel Hanke tulemusi sõltuvalt semusuhetest või „määrimis-meeleheast”.
Seega on meie seadused-eeskirjad sellised, mis kutsuvad ametnikke korruptsioonile. Korruptsiooni maskeerida aitab aga pedantne (ka nõmedate) tingimuste seadmine ja nende tingimuste täitmise pedantne jälgimine ametnike poolt.
Ehk. Ise sean tingimused – mida täita on vaja ja ise jälgin ka –kuidas neid tingimusi täidetakse. Käsi peseb (määrib) OMA kätt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar