laupäev, 1. detsember 2012

Kas Demokraatia on ainult Sõnavabadus?


„Postimehes ilmus Margus  Mägi artikkel „Demokraatia eiramine on viinud… http://arvamus.postimees.ee/1057190/margus-magi-demokraatia-eiramine-on-viinud-oligarhilise-uhiskonnakorralduseni/   
Selle artikli üks kommentaaridest kõlas nii:
k.k. 29.11.2012 23:28  Leian et rääkida, Eestis pole demokraatiat, on vastustundetu ja rumal. Oleks tore kui selliste sõnade loopijad püüaksid hetkeks silmaklapid ära võtta, lükata kõrvale kibestumise oma väikese palga ja libedate kõnniteede üle - ja vaadata mis mujal maailmas toimub. Vaadata konteksti. Tubli 3/4 maailma inimestest elab selliste valitsuste all kus niisuguse artikli ilmumine iseendast oleks võimatu, või siis tooks kirjutajale kaasa väga palju ebameeldivusi.
Mida kirjutaja siis tahab? Praegu on paha? Demokraatia ei tööta? Juhiks kirjutaja tähelepanu sellele et anarhia on küll üks ütlemata tore asi aga paraku samuti ei tööta. Sest 'pahad' püüavad alati võimule lähemale trügida. Need kes tahavad teisi juhtida lihtsalt selle pärast et neile meeldib inimesi rindele ja kaevikutesse saata, need kes tahavad oma taskuid täita, jne - nemad trügivad alati võimu juurde. Neil ei ole moraali. Demokraatias on sissetöötatud mehhanismid mis ei lase igaühte kes kõvasti karjub kohe võimu juurde. Ja see on hea.
Mida ma EI taha öelda on see et kõik on Eestis korras ja hästi. Kaugel sellest. Kahjuks tundub et sülgepritsivad karjujad on (ise sellest aru saamata???) asunud provokaatorite rolli et rumalate loosungite tirazeerimisega kogu uuenduste nõudmise protsessi diskrediteerida.
Kui nüüd rääkida ühiskondadest kus EI ole demokraatiat (kohe päriselt ei ole) siis seal on provokaatoritega jutt lühike. Meil on aga demokraatia...
Mina sain sellest kommentaarist aru niimoodi, et iga „süljepritsija”, kui ta elaks ebademokraatlikus riigis, siis pandaks ta „seina  äärde” e. teisisõnu – lastaks ta maha.
Sellele kommentaatorile vastuseks järgmine arvamus: Mida kommentaari autor tahab öelda?? Kas meieriik on poolrase või rase , kas poolrase sünnitab? Sama on Demokraatiaga - see kas on, on poolik või pole teda üldse. Nii nagu poolrase on ka Demokraatiaga – kas Demokraatia on või on pool-demokraatia.
Kommi autor on KK üpris omapärasel seisukohal - sõnavabadus - SEE ONGI KOGU DEMOKRAATIA!!! MEIE poolikut Demokraatiat kritiseerijaid nimetatakse meil provokaatoriteks (huvitav miks?), kes mujal maailmas pannakse seina äärde... Demokraatia pole ainult SÕNAVABADUS.
Mäletan  ise väga hästi  ENSV  aega. Seal  oli tõesti asi nii: - Sinu riigivastaseid arvamusi-üleskutseid ei avaldatud ei trüki- ega ka raadiosõnumites. Selle eest võis lihtsalt vangi minna. Seega puudus siis sõnavabadus.  
Praeguse ajaga on vahe selles, et nüüd võid kirjutada-rääkida ükskõik mida – kedagi see ei häiri, sest VALITSEJAD – keda see puudutab – nad loevad ainult seda – mis neid kiidab.
Kas siis ainult  SÕNAVABADUS tähendabki seda, et MEIL  ON DEMOKRAATIA??? Demokraatia koosneb ikka ka paljudest muudest komponentidest….  Alates võimuorganite moodustamise viisist, Seadusandliku võimu suhted rahvaga ja valitsemis-organitega. Seadusandliku võimu komplekteerimise viis…. 
Kas on ikka Demokraatlik see – kui „valija esindaja” hääletab Riigikogus Partei sunni järgi parteilise  südametunnistuse kohaselt – mitte valijate  soovi kohaselt? Jne…
Väga häid arutlusi meie riigi teemadel arutavad „Vaba Mõtte Klubi” liikmed.
Syndikaadis ilmus ka „Võim tegelikule omanikule.”

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar