kolmapäev, 17. aprill 2013

Õiglane kohus - naljanumber?


Kohus – kelmus-pettus on õige tegu.

Kohtu inimlik eksitus 15 000 eurot on normaalne nähe, mille peab kannatanu ise kandma. 15 tuhat eurot pole mingi summa, mis vääriks kohtu tähelepanu.  Suli? Suli on õige mees – las kelmitseb ja varastab edasi. Aga Suli pole mitte lihtne kelm – vaid  PANK!!!
Eks ole kummaline seisukoht meie Maakohtu  ja Ringkonnakohtu poolt.. See näitab, et Kohus seadustab külma  kõhuga kelmuse ja leiab, et suli – Parex pank võib seaduslikult suli teha.  KOHUS TUNNISTAB PETTURI  JA  SULI  SULITEMBUD  SEADUSLIKUKS!!!
KUI  KOHUS  EI TEAKS PETMISEST-SULITSEMISEST  -  SIIS OLEKS  ARUSAADAV,  AGA KOHUS  MUUDAB PETTUSE  SEADUSLIKUKS  TEADLIKULT!

Lühidalt asjaoludest.
Mõni aasta tagasi võttis firma R üle pankrotti minevalt firmalt üle Liisingulepinguga ekskavaatori liisingu. Lepingu sõlmimise ajal lubas Parex pank (liisingu andja) jätta eelmine liisinguvõtja Lepingusse käendajana – seda pank aga ei teinud (kuigi ütles firmale R, et jättis nimetatud punkti Lepingusse). Käendajale firma R edaspidi  EI  APELLEERINUD.

Poolteist aastat maksis firma R pankrotti mineva firma eest Ekskavaatori liisingut ja teine firma tegi selle ekskavaatoriga tööd.
Ekskavaatori töö lõppes otsa, liisingu eest ei makstud  ja Parex pank võttis ekskavaatori tagasi ning müüs  selle odavalt maha. 
Firma  R (edaspidi -  KOSTJA) oma võlga ei eitanud (3-4 tuhat  eurot) ja otsis Pangaga (edaspidi HAGEJA) võla suhtes  kompromissi, kuna Parexpank suurendas tunduvalt  tegelikku  võlgnevust.
Pank (Hageja) nõudis aga 2-3 korda tegelikust võlast suuremat summat, millega Kostja  ei leppinud. Need kokkuleppeküsimused kestsid paar aastat, kuid Panga poolt ebamõistlikult suur Liisinguvõtja võlasumma viiviste arvelt aina tõusis. Kolme aasta möödudes leidis Parexpank, et viivised on juba maksimaalselt tõusnud (rohkem viiviseid ei mõistaks Kohus  välja)  ning andis Hagi kohtusse. 

05.12.2012.a. sai Kostja kohtust Kohtumääruse, mille alusel Kohus  tunnistas ta Kostjaks  Hageja vastu summas 9 560 eurot.  

Kuna Kostja ise ei ole  jurist ega tea juriidilisi nüansse – arvas ta niimoodi:   
1.     Töödega on kiire - aasta lõpp, mul on lennupiletid välismaale ostetud 20.12.12.a., Hagisumma 6 950 tuhat eurot maksan kuidagi ära oma  saamatuse õppetunni eest. Kuigi tegelik võlg on umbes 3-4 000 eurot.
2.     Hagisumma ütleb ikka kohus – mitte Hageja-pank, sest hageda  võib miljoneid, kuid  KOHUS otsustab Hagisumma.
3.     Kohtul  on alati õigus muuta hagisummat.
4.     Kostja - Olen nõus sellega, et mind  tõmmati alt käendaja suhtes.
5.     Käin  välismaal  ära  ja  siis arutame  edasi ning hüvitan kohtu poolt näidatud  6 950 eurose võlasumma.
6.     Hagetav summa on natuke suurem kui tegelik Hagihind kuid lepin sellega. Kuna ma sellega lepin, maksan Hagisumma ära  ja Kohtu määrusele ei vastagi.  

Kahe nädala pärast naastes Eestisse (käesoleva aasta jaanuari alguses) ütles Hageja, et ta nõuab 21 tuhat eurot (6-7 tuhande asemel).
Tagaselja kohtuotsus tuligi, mille kohaselt mõisteti firmalt R (Kostjalt) välja Hageja kasuks 21 354 eurot. 

Milles seisnevad Parex panga petturlus-suliteod?
1.      Parex panga Hoituse kohaselt oli Kostja võlgnevus Liisinguandja ees 96 657.91 KROONI. Parex pank UNUSTAS summat vähendada võlga 20 000  krooni võrra, kuigi see makse oli üle kantud 3 kuud varem (maksekviitung olemas). See tähendab seda, et pank pettis klienti 20 000 EEK-ga (1278 eurot)
2.      Ekskavaatori jääkväärtus  selle Parex pangale tagastamisel lepingute järgi oli 590 000 Krooni. Parex pank leidis, et see jääkväärtus on liiga suur ja otsustas ekskavaatori uuesti hinnata. Selleks, et hinnata ekskavaator  võimalikult madalaks – valis ta ASJAST  OTSESELT  HUVITATUD  HINDAJAD. Kuna hindajad olid otseselt asjast huvitatud isikud –müüs pank ekskavaatori 155 000 Krooni odavamalt, ehk 435 000 krooni eest – seega tehi Kostjale tehti „külma” 155 000 krooni e.- 10 000 eurot.
3.      Kes olid  siis hindajad?  1.Hindaja oli ekskavaatori OSTJA, kes oli kahtlemata huvitatud osta ekskavaator võimalikult odavalt (Ostja hindamisakt ja ekskavaatori Ostu-Müügi leping olemas).  2. Hindaja oli Parex pangale selle ekskavaatori müüja, kes eelmise Ostu-Müügi lepingu p. 5.4 ja 5.5 kohaselt oleks pidanud ekskavaatori tagasiostmisel 2 aastat 4 kuud hiljem  MAKSMA Parex pangale 199 000 krooni. Sellehindamise ja ekskavaatori uuesti müügi tõttu pääses ta 5 aastat kasutusel olnud ekskavaatori tagasiostmisest 199 000 krooni maksmise kohustusest.
4.      Kui Kostjafirma võlg Parex panga ees oli 1 kuu – paigutas Parex pank ta VÕLGNIKUNA internetti Krediidiinfo kaudu. See halvendas kahtlemata firma mainet ja mõjutas negatiivselt  klientuuri.
5.       Lisaks valesti-ebaseaduslikult nõutud summale 1 278 eurot nõudis Parex pank valesti-ebaseaduslikult Kostjalt veel 10 000 eurot.
6.      Suli kombel Parex pank sellelt valesti arvestatud summalt 11 278 arvestas 3 aastat valesti veel viiviseid  ja intresse, käibemaksuvõlga.
7.      Suli kombel ootas Parex pank 3 aastat kohtusse andmisega kuni tema poolt arvestatud võlg suurenes ÜLE KAHE  KORRA.

Siit on näha, et ka PANKADE  PUHUL   pole meil tegemist ausa asjaajamisega (vähemalt Parex panga puhul).
Järgmises arvamuses analüüsime Kahe KOHTU „õiglasi” MÄÄRUSI SELLES TSIVIILASJAS.
Ligilähedaselt samal  teemal







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar