esmaspäev, 8. aprill 2013

Eliit 2b - Rämpspartei?



Meie Parteid on mõõdutundetult ahned ja seda mõõdutundetut ahnust aitab täita see, et Parteid ise otsustavad – kui palju nad endile raha kandivad. Siin ei kehti mingi eetika ega moraal, sest kui küsimus on oma tasku täitmises - siis Parteidel häbitunne puudub.  Otsustab ju Riigi-Rahva raha jagamise Parteide Esinduskogu.
Parteisid, kes saavad riiklikke ja muid eraldisi on 4-5, milledel on liikmeid kokku 30-35 tuhat.
Parteide piiritut ahnust ei mõjuta ka see, et nälgivaid lapsi, kes õhtul tühja kõhuga magama lähevad – neid on ligi kaks korda rohkem kui parteilasi, kellele raha jagatakse luksuseluks (Õiguskantsleri uuringu ettekanne). Kõigile – nii Parteidele, välisriikidele abi (Kreeka) kui ka nälgivate laste jagab raha ju üks ja sama - Parteide Esinduskogu.

Meie Parteide peamised rahastamise allikad:
1.     Riigieelarve. Aastas eraldatakse parteidele 5-5,5 miljonit eurot aastas ja see arv pidevalt tõuseb sõltumata Riigi rahalisest olukorrast.
2.     Parteide liikmed osalevad Partei saadikutena erinevate asutuste juhatustes/nõukogudes, kus neil on üpris korralikud palgad nimekirjas olemise eest. 0n selliseid kohti  2000 või 8000 – pole statistikat näinud. Mõni parteilane on kuni 5-s nõukogus korraga  palgal – seda teevad parteilased põhitöö kõrvalt.
3.     Kõrgepalgalised Sihtasutuste ja MTÜ-de palgalised juhtivad kohad (loomulikult pannakse Partei saadikud –parteilased). Nii üritati ka möödunud aastal kahel korral Parteidele juba eraldatud 900 000 eurot Parteidele kulutamiseks luua Sihtasutusi DASA-MSA nime all.
4.     Anonüümsed Annetused Parteidele, mida tassiti kilekottides Parteide arvetele kandmiseks (saadud -”ämmadelt”, „koduhoiused”…). Kas ja kui palju raha pudenes ja kleepus raha juhtkonnale teel „ämmast” Parteide rahakontoni –seda  ei tea keegi.
5.     Kahel korral avalikuks tulnud suurärimeeste annetused Parteidele ärimeeste huvides seadusemuudatuste tegemiseks (rohelise energia tasu  ja Kiviõli õlitehas). Seadusemuudatus Parteide Esinduskogus pole teatavasti lihtne protsess ega ka odav lõbu. Sellega peavad nõustuma (ja vajavad rohket „määrimist”) Parteide Esinduskogu  enamus. Kui palju neid juhuseid tegelikult on?
6.     Teatud kõrgete ametikohtade saamise eest peavad (parteilised) ametnikud kandma Parteikassasse perioodilisi makseid.
7.     Parteide liikmete liikmemaksud. Kuigi liikmemaksud pole kõrged, maksavad liikmemakse ainult umbes 10% liikmetest. Seega pole liikmemaksud Parteidele mingi sissetulek.
Muidugi pole võimalik välja tuua kõiki parteide tuluallikaid, sest fantaasia varjatud tulude varjamiseks on piiritud. Parteid Riiki majandusliult kasulikult juhtida ei oska, kuid raisata, kulutada ja oma kasuks pöörata oskavad.

Kuidas meie Parteid toovad raha riiki sisse?
Seda me oleme kuulnud, et Valitsus ja ministeeriumid otsivad välisinvestoreid. Milleks? Selleks, et välisinvestorid arendaksid meil tootmist ja veaksid meil toodetud kasumi meilt maksuvabalt välja.
Meie oma pangandus on peaaegu olematu, kuid Rootsi pangad veavad meilt saadud miljoneid eurosid maksuvabalt kasumeid Rootsi. Kas selle pärast oli panganduses võhik ja välisriigi kodanik (meie – mitte Rootsi parteifunktsionär) Rootsi panga juhatuses palgal?
Piisas Mart Laaril läbi lugeda üks Friedmani  majandusõpik ja temast sai üldtunnustatud majandusteadlane, kes sai USA-st 6 miljonilise USD  väärtuses preemia omanik – kas mitt loa eest välisinvestoritele soodustuste tegemiseks ja maavarad mahamüügi eest meie maal? 
Kahjuks on meie poliitikud meie Riigile miljardeid kahju tekitanud (Eesti Raudtee ost-müük, suhkrutrahv, maadevahetus, Telekomi müük…).
Praegu on Reformierakonna poliitikud teinud ettepaneku kasumlikud ja kasumit tootvad riigiettevõtted maha müüa. Nende hulgas näiteks „Eesti Loto”.
Ma olen küll majanduses võhik, kuid sellest põhimõttest ei saa aru. „Eesti loto” töötab kasumlikult, toob Riigi eelarvesse umbes 1 miljon eurot kuus (täpseid andmeid ei tea). Kui nüüd igakuist kindlat kasumit toov „Eesti loto” maha müüa, siis saadakse ühekordne kasum, kuid edaspidi enam sellist kasumit enam riigi eelarvesse  ei laeku! See ühekordne on küll 6-10 korda suurem ühe kuu kasumist, kuid Riik kaotab selle kasumi edaspidi igaveseks ja tuleb otsida-leida uus kasumiallikas. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar