teisipäev, 16. aprill 2013

Eliit 3 - Valitsus


Eliit  -  Valitsus  

Valitsuse liikmed ei pruugi Rahva ELIIDI hulka kuuluda. Kuid nad peavad olema arukad, kompetentsed oma haldusalas, suutma juhtida Riiki ja Rahvast edukalt nii, et Riigi elu läheks edasi, areneks edukalt ja tulusalt nii Rahva kui Riigi heaolu mõttes.
Valitsus KORRALDAB kogu elu Riigis igal elualal. Riigikogu teeb seadused ja annab üld-suunised, Valitsus nende suuniste alusel korraldab aga igapäevast elu ja tööd Riigis.
Valitsusse kuulub  kahtlemata Parteide  ELIIT.
Riigikokku pääsenud parteidest on Reformierakonna juht Andrus Ansip – Peaminister,  IRL-i juht Urmas Reinsalu – kaitseminister. Opositsiooniparteide  juhid: Sven Mikser on Riigikogu  liige, Keskerakonna juht Edgar Savisaar läks Tallinna Linnapeaks. Ministeeriume juhivad koalitsiooniparteide tagatubade liikmed.  Meil on kujunenud välja selline seisukoht, et Ministritel pole vaja mitte mingisugust kompetentsi – seda asendab lojaalsus Parteijuhile ja koht Partei hierarhias. Erialaseid teadmisi asendab aga liuglemine parteitöö parketil. Elukogemused, teadmised-oskused – need võivad olla, peamine on siiski parteiline truudus oma Partei juhtkonnale.
 
Valitsuse  ja ministrite töö põhjalik analüüs võtaks väga palju aega ja ruumi. Siin ma analüüsid ministrite-ministeeriumite tööd-tulemusi hästi põgusalt oma seisukohast lähtudes, vaen kohati - minu arvates - plusse-miinuseid nende töös. Kuna erilisi edusamme-puudusi erinevate ministeeriumite töös eraldada ja tähtsuse järgi järjekorda panna edukuse seisukohalt on raske, vaatleme nende tööd ministeeriumite tähestiku järjekorras. Mõne ministeeriumi suhtes pole kuigipalju rääkida, mõne ministeeriumi analüüs võtaks aga ruumimitme raamatu jagu. 

Enne kui asuda ministeeriumite kaupa nende tööd analüüsima peab ütlema seda, et KÕIK Riigi poolt kehtestatud MAKSUD,  RIIGILÕIVUD jne… on kehtestatud arvestusega nii, et maksja teenib vähemalt KESKMIST palka. Tegelikkus meie  elus on aga see, et ÜLE 50% meie ELANIKEST teenib tegelikult VÄHEM  KUI  KOLMANDIKU Riigi keskmisest statistilisest palgast.  Paljudel elualadel seda rahapuudust meie Riik  ei arvesta.

Haridus- ja Teadusministeerium.  
Meie Riik ei panusta oma tulevikku –lastesse, ta panustab kivikolossidesse, õhulossidesse ja iseendisse e. Parteidesse.
Aastaid viiakse ministeeriumis läbi REFORME. Ministeerium koliti-viidi Tartusse. Reformid toimuvad iga uue ministri ajal. Reformikavad tehakse kabinetivaikuses ja reformiplaane koostavad eluvõõrad meie laste eluolu mittetundvad kabinetibürokraadid. Õpetajatele ja koolijuhtidele tulevad need reformid uue üllatusena. Igal reformil uued nõuded ja selle ajaga kui koolipreilid jõuavad kohaneda uute nõudmistega – tulevad juba uued reforminõuded – millega uuesti kurssi viia.
Õpetajate palgad on madalad. Keskmine palk on kolmkorda väiksem kui Parteide  Esinduskoguliikmel lisaks saavad PE liikmed veel õpetaja kuupalga ulatuses „kommiraha” hüvitisteks. Möödunud aastal oli Õpetajate streik madalate palkade vastu. Asja arutati ja lubati palka tõsta… Palgatõus aga polnud nii suur kui streigi ajal lubati.

Seaduse kohaselt GARANTEERIB  RIIK eelkooliealistele lastele  lastesõime, -aia koha. Ometi mitu tuhat last ei saa riiklikku lasteaiakohta vaatamata sellele,et lasteaia järjekorda pandi laps juba sünnitusmajast tulles. Järjekord jõuab lapseni tihti alles siis kui laps läheb kooli. Riik ei suuda garanteerida  SEADUSE  TÄITMIST??
Laste vähesuse tõttu suletakse väiksemaid koole ja kujuneb olukord, kus lapsel tuleks koolis käia paarikümne kilomeetri kaugusel – samal ajal käib liinibuss ehk korra nädalas kooli ja lapsekoduküla vahel.
Praegune minister on küll akadeemik, endine  Tartu ülikooli rektor ja vahetevahel ka Kaitseminister – ta vähemalt tunneb asja ja soliidses vanuses… Kuid on olnud ka haridusministreid, kes on kogemusteta. vaevalt kõrghariduse omandanud, kuid juhendavad-õpetavad-kritiseerivad-suunavad Teaduse akadeemia akadeemikuid  

Haridus- ja Teadusministeeriumi  TÖÖ Kohta oskan vähe öelda.    

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar