neljapäev, 16. detsember 2010

Riigikogu reha 2?

16.12.2010. Võttis Riigikogu vastu sedauseparanduse, millega otsustati uue Liiklusseaduse kehtivuse algus edasi lükata 1.jaanuarist 1.juulile 2011.a.. Seega leiti, et seadus vajab veel parandamist ja praktiliselt kõiki liiklejaid puudutavat seadust ei jõua lühikese aja tõttu asjaosalised selgeks teha.
Parku lõhkes seejärel sama teemat puudutavat asja uus pomm-uudis.
Riigi kõige kõrgemat seadusandlikku järelevalvet teostav ametnik – Õiguskanntsler (kelle käsutusest on 50-st peamiselt tippjuristidest koosnev kantselei) asus seisukohale, et uus Liiklusseadus hakka b kehtima 1. Jaanuarist, kuid peatab uue Liiklusseaduse kehtivuse alates 01.juulist.
Delfi uudistest:“ Nimelt on õiguskantsleri arusaama järgi võimalik muudatust tõlgendada nii, et paljusid liiklejaid ja eksperte muretsema pannud uus liiklusseadus jõustub siiski varasema kava järgi juba kahe nädala pärast ehk 1. jaanuaril, kirjutab Eesti Päevaleht.
Seda põhjusel, et nüüdne muudatus, mis lükkaks liiklusseaduse jõustumise kuue kuu võrra edasi, jõustub ise alles järgmise aasta 1. juulil.“
Mida see tavakodanikule tähendab???
See osa elanikkonnast, kes usub, et Õiguskantsleril koos tema juristidest kantseleiga on õigus – hakkab järgima uut Liiklusseadust ja peale juulit on liikluses anarhia.
See osa elanikkonnast, kes kes järgib Riigikogu (juriidiliselt ebapädevat?) otsust – täidab edasi vana Liiklusseadust kuni 01.07.2011.
Kumba neist seadustest hakkavad täitma Politsei? Missuguse seaduse järgi karistama? Mille järgi karistab kohus???
Ja see otsus on selguseta lihtkodanikule 2 nädalat enne Liiklusseaduse kehtimahakkamist/edasilükkamist.
Küsimus on nüüd selles:
1. Kas Riigikogul puuduvad kompetentsed/pädevad juristidest nõunikd/nõustajad.
2. Õiguskantsler koos oma 50-liikmelise juristidest kantseleiga ei saa õigesti aru meie Riigikogu seadustest?
Aga mida peab tegema seaduse täitja – tavakodanik?

P.S. Artikkel „Eesti Päevalehest“
Teder: parlament võis praaki teha ja liiklusseadus jõustub ikkagi 1. jaanuaril
Õiguskantsler Indrek Teder kahtlustab, et liiklusseadust edasi lükkav seadus hakkab ise alles poole aasta pärast kehtima. Majanduskomisjoni juht Urmas Klaas on aga parlamendi kvaliteetses töös veendunud.
Õiguskantsler Indrek Teder kahtlustab, et riigikogu võis täna liiklusseaduse jõustumist poole aasta võrra edasi lükates apsu teha. Nimelt on õiguskantsleri nägemuses võimalik muudatust tõlgendada nii, et paljusid liiklejaid ja eksperte muretsema pannud uus liiklusseadus jõustub siiski varasema kava järgi juba kahe nädala pärast ehk 1. jaanuaril. Seda põhjusel, et tänane muudatus, mis lükkaks liiklusseaduse jõustumise kuue kuu võrra edasi, jõustub ise alles järgmise aasta 1. juulil.
Pisut keerulisemas sõnastuses kõlab õiguskantsleri seisukoht järgmiselt: seadusega tehti muudatusi 17.06.2010 vastu võetud liiklusseadusesse, muu hulgas nähti täna vastu võetud seaduse § 1 punktiga 48 ette, et 17.06.2010 vastu võetud liiklusseadus jõustub algselt planeeritud 01.01.2011 asemel alles 01.07.2011. Ometi jõustub täna vastu võetud seadus ise alles 01.07.2011 (vt § 4 lg 1).
„Seepärast leiab õiguskantsler, et eri ametkondadel on tarvis nüüd analüüsida, mis saab 17.06.2010 vastu võetud liiklusseadusega alates 01.01.2011,“ teatas õiguskantsleri avalike suhete nõunik Jaana Padrik Päevalehele. „Ühtlasi rõhutab õiguskantsler Teder, et seadusandja peab õigusaktide rakendussätteid kehtestades olema korrektne. Seaduse jõustumise aja täpne ja selge määratlemine on isikute õiguste kaitse seisukohalt väga oluline,“ lisas ta.
Klaas viga ei näe
Vahetult enne seda, kui õiguskantsleri kantselei saatis Tederi seisukoha Päevalehele, küsisime võimaliku segaduse osas arvamust ka majanduskomisjoni juhilt Urmas Klaasilt (Reformierakond). Klaasi kinnitusel 90 riigikogulase poolthäälega otsustatud liiklusseaduse edasilükkamisega mingeid probleeme pole ja seadus jõustub kavakohaselt 1. juulil 2011.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar