pühapäev, 26. detsember 2010

Ansip Savisaare ebaeetilisusest

A.Ansip - Savisaare jälestusväärne ebaeetilisus.
Kas seda on märgata ainult Edgar Savisaare tegudes? Mina arvan, et sama moodi ebaeetilised ja ebamoraalsed on nii mitmedki meie parteide juhid ja parteide teod. Meil pole ühtki suurema partei juhti, kes pole rahvale valetanud või vassinud. See on pigem reegel kui erand parteijuhi käitumises.
Peale Savisaare skandaali lahvatamist ütles peaminister tema Venemaalt raha küsimise kohta umbes nii. Raha küsimine ei ole kuritegu, kuid see, et Savisaar küsis raha endiselt KGB kõrgelt ohvitserilt Vladimir Jakuninilt – on jälestusväärne, vähemalt ebaeetiline ja taunitav tegu.
Ma olen Ansipi ütlusega nõus kui asi oli nii nagu Ansip ja KAPO väitsid. Kuigi jah, meie parteide liidrite hulgas on eetiline ja moraalne käitumine üpris viimasel kohal. Riigimeheliku moraali ja eetikaga ei paista silma ei meie riigikogulased ega ka paljud valitsuse liikmed.
Ansipi selles väljaütlemises hämmastasid mind aga mõningad aspektid, mis on seoses Andrud Ansipi endaga.
Nimelt mis? Ansip leidis taunimisväärse olevat, et Edga Savisaar küsis ENDISELT kõrgelt KGB ohtvitserilt V.Jakuninilt raha. Raha küsimine parteile on iseenesest on normaalne nähe, kuid isik – kellelt raha küsiti! Endine KGB ohvitser! KGB oli ju kuritegelik organisatsioon!
Andrus Ansip on ise samuti ENDINE meile vaenuliku kommunistliku partei funktsionär – EKP Tartu rajoonikomitee orgosakonna juhataja. Kõrgemale kohale parteis ei saanud ta oma nooruse tõttu, sest tema karjäär parteis jäi liialt lühikeseks – parteikarjäär jäi temal pooleli kuna NSVL aeg sai otsa ning NLKP tegevus Eestis lõpetati. Kuid ta on siiski ENDINE vaenuliku partei funktsionär.
NLKP lõi KGB, jälgis KGB kaadrivalikut, suunas-juhtis ning kontrollis KGB tööd. KGB allus parteile, mitte vastupidi. Järelikult oli Ansip meile vaenuliku organisatsiooni KGB tööd suunava ja kontrolliva partei funktsionär. Kuritegeliku KGB looja-juhtiv partei tegelane peaks olema veel kuritegelikum-ohtlikum kui KGB ohvitser. Koostöö ENDISE NLKP funktsionäriga peaks olema ka jälestusväärne, Endine Reformierakonna esimees Siim Kallas oli isegi ENDINE EKP Keskkomitee liige, ometi oli/on ta Eesti Vabariigis kõrgetel kohtadel.
Andrus Ansp oli nii nagu enamus kõrgharidusega sõjaväekohuslasi NSVL relvajõudude reservohvitser. Enamus tolleaja parteikomiteede töötajatest reservohvitsere olid KGB reservis. Igatahes suhtlesid parteikomitee töötajad KGB-ga kaunis tihedalt ning sõbralikult.
Minule jääb arusaamatuks: miks on ENDINE KGB ohvitser ohtlikum kui ENDINE KGB tööd suunava-juhtiva-kontrolliva partei funktsionär? Kas endiselt NLKP parteifunktsionärilt raha-annetuse vastu võtmine meie partei poolt on eetiline? Pole kuulda olnud, et mõni meie partei oleks raha vastuvõtmisest keeldunud. Ühe ENDISE käest raha küsimine on ebaeetiline, teise ENDISE puhul aga Eesti valitsuse ja Reformierakonna allutamine on üpris eetiline tegu.
Pealegi rahastamise osas. Parteid ise on teinud rahastamise allikad salajaseks (Parteirahade läbipaistvusest -http://leopall.blogspot.com/2010/10/parteirahade-labipaistvusest.html ). Pole parteide rahaannetused läbipaistvad nii nagu pole seda ka parteide raha kulutamine. Kuulda on olnud sellest, et raha saamiseks on parteid nõustutunud tõstma „rohrlise elektri“ hinda, võetud vastu eraldi seadusemuudatusi jne. Kas need on parteide puhul eetilised teod?
Kahtlen, kas mõni suurparteidest on ära öelnud välisriigi raha-annetustest. Käisid jutud, et reformarid küsisid endile inglasest Eesti raudtee omaniku esindajalt raudtee tagasiostmise eest 1 miljon EUR-i.
Meie parteid tegutsevad mittenadu MTÜ-d, vaid nagu kasumit teenivad äriühingud, millel on eetiliseks aluseks ärilise kasumi teenimine vahendeid valimata (http://leopall.blogspot.com/2010_08_01_archive.html ) .

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar