reede, 11. veebruar 2011

Valitsejate head või halvad teod... 5

Kultuurimisister. LAINE JÄNES.
Kultuuriministrist on kuulda olnud seoses muuseumite tsentraliseerimisega seotud skandaaliga. Temast avaldati ka skandaale seoses Neeme Järviga, ERSO-ga, teater „Estoniaga“ erinevate rahastamistega... Kunapolenende asjadega kursis, ei oska oma hinnangut anda.
MAJANDUS-KOMMUNIKATSIOONIMINISTER. Juhan Parts.
Jurist, juurist, jutupaunik, kunagine peaminister, kunagine rahvakontrolör... Mahhinatsioonid oma kortei ja majaga, kohalikud rahutused Lihula samba teisaldamisega... Tema teadmised majandamises ja majanduse alal on teadmata. Jutupauniku anne nagu ministritel (Lang ja Ligi)ei tähenda seda, et ta valdab majandamist – aga seda ei saa ka välistada.
Kummaline on see, et riik kulutab miljoneid-miljardeid väisinvestorite kaasamiseks, meie majandusse-, ettevõtluse elavdamisse, ekspordi elavdamisesse (huvitav kellele neist?),kuid millised on nende investeeringute tulemused? Kuidas on meie omamaise tootmise ja ekspordi seis?
KESKKONNAMINISTEERIUM. JAANUS TAMMKIVI
Kuulsaks sai ta lehma peerugaasi trahvi tühistamisega. Peab ütlema, et Keskkonnaministeerium (ka teised ministeeriumid) on kuulsad (ka rumalate) euroliidu seaduste preisiliku täpsusega täitmisga. Kuulsad on nad looduskaitsealade maade vahetamisega, merekaldale kaitsevööndisse majade ehitamise lubamisega, teatud prügivedamisfirmade eelistamisega...
Lubamise-keelamise võimu on palju, aga kuidas seda kasutatakse??? Kas ainult trahvirahade riigile kasseerimiseks või ka asja ette?
PÕLLUMAJANDUSMINISTEERIUM . HELIR-VALDOR SEEDER
Põllumajandusministeerium minu arvates püüab üpris hoolikalt seista meie rahva ja põllumajanduses töötavate inimeste huvide eest. See, et Euroliit omapaljudele liitlasriikide põllumajanduses osalejatele maksab erinevaid hüvitisi, Eesti põllumajandus on nendest hüvitistest ilma jäetud – on muidugi suur puudus, mis vajab parandamist. Põllumajandusminister on sellepuuduse likvideeriimiseks juba samme astunud.
Pole kuulda olnud eelmiseministri Ester Tuiksoo ajal kõlanud „omajopede“ eelistamisest-hoidmisest.
SIESEMINISTER MARKO POMERANTS
Pole kuulda olnud tema erialastest oskustest, kuid erinevalt teistestministritest näitas ta ülesinitsiatiivi ning töötas päevad liht-päästjana, politseinikuna ning tollitöötajana. Selles, et politseil, päästjatel ja tolli-töötajatel onprobleemid töö tasustamisega – pole kahjuks ministri otsustada. Kiitvaid sõnu olemekuulnudniipoliitseinike, päästjate kuika tollimeeste kohta.
Iseasi on muidugi see – kui palju ja kui õige on kuritegevuse statistika, kuritegude avastamise statistika, politse töö kuritegude avastamisel...

Välisministeerium. Urmas Paet
Üpris komplitseeritud ala. Paljudel inimestel võivad olla eriarvamusi ministri ja ministeeriumi tööga. Siiani on paljudes inimestes positiivsed arvamused lääneriikide, Nato-ga jne... aga suhetes Venemaaga ollakse pimeda vihkamise seisundis.
Mõned küllnimetavad välisministrit rumalaks ministriks,kuidminu arvates onta kaunis hästi hakkama saanudpisiriigi välisministrina.
SOTSIAALMINISTER. HANNO PEVKUR
Raske ministeerium, kus on tegemist haigetega, Haigekassaga, pensionitega. Minister on sõnakas, kõigile ta meeldida ei saagi, sest kõik tahavad normaalset haigeravi, normaalseid toetusi, normaalset pensioni. Rahalised vahendid on aga piiratud.
Haigekassa on meile võõras, oma tööde-vajadustega toime mittetulev ja hiigelkulusid neelav monstrum. Paraku pole ka meie riiklikud institutsioonid (otsinud ega soovigi otsida) leidnud paremat moodustist.
Haigekassa, laste toetused ja pensionitemäärad on allpool igasugust arvestust. Minister, nii nagu temaparteigi on seisukohal, et rikkad vajavad suuremat toetust kui vaesed – tegelikult abi vajavad inimesed. Lastetoetusi jagatakskamiljonäride lastele, kes tegelikult abi ei vaja –samal määral, mis vaestelegi peredele, vanemahüvitist rikaste laste puhul on 35 000krooni, vaesematepuhul aga 4 250 krooni kuus.
Sotsiaalministritel võiks olla mõnigi abidest arst. Sotsiaalminstid pole 20 aasta jooksul selgeks saanud, et inimesel ei kasva jalad või käed (puusast/õlavarrest) aasta-paariga uuesti otsa ning nad ei pea käima iga paari aasta tagant oma puuet uuesti tõendamas. Haigekassa suudab maksta oma töötajatele hiigelpalku, kuid haigetele vajaliku ravi eest ei suuda maksta, ei suudeta kindlustada ka järjrkordade tõttu õigeaegset arsti vastuvõtule pääsu, mida peale haige surma enam ei vajata. Paljulapseliste perede ja puuetga inimestega perede mured on lahendamata. Miljonäride pered saavad laste jaoks toetusi, mida nende pered ei vaja, samal ajal jääb toetusest puudu paljulapselistel peredel ja üksikemadel, kes seda toetust vajavad.
Meil on ju kombeks nagu vana hea NSV-ajalgi – igast köögikatast võib saada minister. Olid ju meil ministriteks Ester Tuiksoo ja Maret Maripuu. Mõlemad said hakkama ja lahkusid ministripostilt korraliku tänurahaga. Küsitavust võis tekkida küll M.Maripuu poolt Põhiseaduse vastaselt puuetega inimeste - vaeste hätta jätmine. Maripuu leidis, etkuigipuudega inimesed (pimedad, jalutud, voodihaiged) riigilt raha ei saanud - oleksid nad võinud seda oma emalt küsida. Selleganäitas eksminister M.Maripuu täielikku võhiklikkust ja tegeliku elu mittetundmist. Ometi hüvitati endisele sotsiaalministrile Põhiseaduse rikkumine ja saamatus – preemiaga 300 000 krooni. Ometi jätkab eks-sotsiaalminister poliit-karjeristide esirinnas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar