pühapäev, 30. jaanuar 2011

Kommarid ahju... ja edasi?

Meil on levinud arusaam, et kõik see – mis meie riigis on halba – tuleneb kommaritest. Kui kommarid (ekskommarid) hävitada, siis on meil kõik jälle ideaalne. Mõned süüdistavad isegi meie vanemaid inimesi selle eest, et nad elasid kommunistide ikke all ja kohati üsna normaalselt.
Kelle me siis ahju ajame? Siim Kallas, Andrus Ansip, Rein Lang, Ene Ergma, Edgar Savisaar, Ain Seppik, pool Riigikogu ja valitsust – kõik ahju? Meie Riigikohtu Esimees ja Riigipanga Esimees on endised kommunistid. Ka nemad ahju! Ilma ekskommunistideta oleks meie riik peaaegu juhitideta. Ka tulevasse Riigikokku kandideerivad eelpool-loetud ekskommunistid. Keda me siis ahju ajame?
Paraku koosnevad meie praeguste parteide juhtkonnad (tagatoad) või on ekskommunistide tugeva mõju all. Osa Riigikogu liikmetest ei saanud kommunistid olla lihtsalt selle tõttu, et seda ei lubanud nende noorus – ENSV jõudis välja vahetada Eesti Vabariik.
Kui nüüd jätta kõrvale ekskommunistidest valitsejad ja praeguste parteide endised kommunistid. Kuidas tegutsevad praegused noor-poliitikud, kes pole kommunistid olnud. Neid on ka juba üsna palju (kes olid EV saabudes 6-18-aastased) ning nad ka üsna mõjukatel kohtadel, nagu näiteks: Keit Pentus, Kristen Micael, Maret Maripuu, Taavi Rõivas, Kalle Palling, Ken-Martti Vaher, Urmas Reinsalu, Taavi Veskimägi, Anna-Maria Galojan. jne... Muidugi on ka Sven Mikser ja Kadri Must noorpoliitikud, kuid oma tegevusega on nad natuke erineva mõtlemis-tegevussuunaga võrreldes eelpoolnimetatud noor-poliitikutest. Nad arvestavad ka rahva endi huvidega, nende arvamusega, sotsiaalsete vajadustega ja riigi tulevikuga.
Mis siis iseloomustab meie taasisieseisvunud aja noori poliitikuid?
1. Noorpoliitikud siirdusid poliitikasse sisuliselt koolipingist, omamata töö-ja elukogemusi. Poliitparketil liueldes ei lisandunud tööharjumusi, vaid omandati poliitilises võitluses vajalikke elukogemusi, kus tähtsat kohta omab võitlus võimu ja iseenda heaolu eest, milleks on kõik vahendid lubatud – sealhulgas vale ja vassimine. Vastaste pihta pori loopimine ja nende laimamine on igapäevane nähe.
2. Omandati oskusi. kus valetamine, kavaldamine, valevõtete kasutamine, slikerdamine, ebaausate võtete kasutamine võimuvõitluses on igati tervitatav nähtus. Poliitikute demagoogilised väited on alati tõesed.
3. Halvustada ja mõista hukka ka edumeelsed ja kasulikud ideed – kui selle esitab poliitiline vastane (opositsioon).
4. Tähtsust ei oma haridus, elu- ega töökogemused. Piisab ringlamisest poliitringkondades, et saavutada universaalsed juhtimiskogemused, millega võib juhtida nii teadust, haridust, tervishoidu, majandust, kultuuri... ükskõik mida.
5. Poliitiku töö on kõrgelt tasustatav, mida tihti sponsoreeritakse ja kus tasustatakse teiste poolt poliitiku kõik liigutused ja vajadused.
6. Poliitikute kõrgkiht on jumaluse tasemel, kelle kõik teod kiidetakse vastuvaidlematult heaks, neid ei kritiseerita. Nad ei pea täitma kõiki seadusi, nende suhtes kehtib –Juriidiliselt On Kõik Korras (JOKK), mis tähendab – ligilähedaselt seaduse nõuetega.
7. Kuigi poliitikute töö on vastutusrikas, on poliitikute vastutus kollektiivne – mis tähendab, et vastutust pole. Võib rääkida eetilisest-moraalsest vastututsest, kuid seda üksnes oma poliitikute siseringis.
8. Liialt kõrge enesehinnang, teiste inimestega mittearvestamine(eriti alamate ja neist endist vaesemate inimestega) . Nii nagu Rein Lang ütles – rahvas on Lumpen. Kui võtta arvesse, et Eesti inimestest 60-65% elavad vaesuse piiri lähedal või alla vaesuse piiri, on enamus meie elanikke - lumpenid.
9. Toetada tuleb rohkem neid, kes ise hakkama saavad, väetid ja vaesed saagu ise hakkama. Siis võib loota ka rohkem sponsorlust oma parteile.
10. Lugeda ainult parteid kiitvaid arvamusi-hinnanguid-kirju. Vastata valikuliselt ainult nendele kirjadele, millele lihtne vastata ja ei kritiseeri parteid.
Mäletame ajaloost, et iidsetest aegadest alates juhtisid hõimusid vanemad, vanemate nõukogud, kus võidutsesid tarkus ja elukogemused. Kahjuks peab ütlema, et meie ühiskonnas enam nii ei ole. Meil valitseb hundimoraal ja tugevama/rikkama õigus. Selle eeldus on sätestatud juba meie parteide poolt tehtud Riigikogu valimisseaduses.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar