laupäev, 8. jaanuar 2011

Milleks ministrile advokaat?

Igas ministeeriumis on meil 5-20 juristi, enamustes ka juriidilised osakonnad. Need kohad peaksid olema täidetud juristidega. Justiitsministeeriumis on 172 töökohta, millest vähemalt 60% peaks olema juristid. Ometi on peaaegukõigis ministeeriumites nii, kui tegu on kohtuasjaga (Hagejana või Kostjana) – palkab ministeerium ennast esindama mõne tippadvokaadibüroo,mille teenused läksid maksma üle 100 tuhande kunipaarmiljonit krooni.
Milles küsimus. Kas oma juristid pole juristid või pole nad pädevad juristina tegelema, või pole ministeeriumitel raha kuhugi panna ning selleks palgatakse kalleid advokaate?
Imestama pani aga see, et justiitsminister Lang, kes ise on jurist, suur ja tuntud osav jutupaunik ja demagoog juba Kuku raadios töötamisest alates. Justiitsministeeriumis töötab vähemalt 80 juristi. Kas minister tõesti ei leidnud oma ministeeriumist endale küllaldaste juriidiliste teadmistega inimest, et ta pidi suhtlema advokaadi kaudu?
Ajakirjandusest: ... "Tänases ajalehes Sirp ilmunud Valle-Stein Maiste artiklis "Eetikareferendumil tuleks kaaluda Reformierakonna väärikust" väidab autor, et minul on mingeid seoseid Vene raudtee rahaga," ütles Lang täna advokaadi vahendusel... Samuti püüab autor jätta lugejale muljet nagu oleks minu vastu mingeid süüdistusi,...“
Kas esines Rein Lang selles artiklis Reformierakonna esindajana ning kasutas seetõttu Reformierakonna advokaati? Seda artilkist ei selgu. Jutt on ainult „...Reformierakondlasest justiitsminister Rein Lang...“ Kas Reformierakonna esindajana saatis Rein Lang ennast esindama-suhtlema ajakirjandusega advokaadi, kuna ta ise pole juriidiliselt pädev isik?
Mina ise seda süüdistust lugenud pole, kuid asi tundub tõsine olevat. Arutamata üldse selle Langi teate sisu (Rein Lang: minu raha ei ole seotud Vene raudteega ) tõele vastavuse või ebatõesuse üle tekitab advokaadi kasutamine küll Eesti oludes küsimusi.
-Advokaatide abi kasutataks üldreeglina siis kui asi on keeruline ning ise ei saa asjaga hakkama või on tarvis vahelüli, sest vahelüli kasutamine annab aega mõelda vastuseid –kui on midagi varjata võimõelda välja vajalik vastus,
-Ei mäleta, et Rein Lang oleks üldsusega suhtlemisel kasutanud advokaadi abi. Seda enam, et ta ise on endine Moskva Injurkolleegiumi advokaat ja Kuku-raadio jutupaunik.
-See, et ministrit, erakonda või RIKAST inimest tavasuhtluses esindab advokaat – see on meie riigis üpris harvaesinev asi. Kas oli siis väga tõsine süüdistus?
-Kas süüdistus on nii tõsine ja ohtlik (erakonnale? Langile?), et sellele vastamiseks peab palkama advokaadi? Oma jõud jääb siin napiks?
-Või on asi selles, et valimised on tulemas ning ei taheta seda, etkorduks midagi mõjuagent Savisaare juhtumi sarnast asja?
-Kohe tuleb meelde stseenid filmidest, kus politseinik peab kinni kurjategija, loeb kurjategijale ette tema õigused, ning teatb: “ Teil on õigus kasutada advokaadi abi.“
Artikkel DELFI-st
Rein Lang: minu raha ei ole seotud Vene raudteega
www.DELFI.ee
07. jaanuar 2011 15:48
Reformierakondlasest justiitsminister Rein Lang teatas vastuseks Sirbi tänasele artiklile, et tema vastu puuduvad süüdistused ja tema raha ei ole seotud Vene raudteega.
"Tänases ajalehes Sirp ilmunud Valle-Stein Maiste artiklis "Eetikareferendumil tuleks kaaluda Reformierakonna väärikust" väidab autor, et minul on mingeid seoseid Vene raudtee rahaga," ütles Lang täna advokaadi vahendusel.
"Samuti püüab autor jätta lugejale muljet nagu oleks minu vastu mingeid süüdistusi, mis nõuaksid klaarimist ja mille tõttu ma peaksin kuni nende klaarimiseni ametist lahkuma."
"Pean kahetsusega teatama, et tegemist on üsna tavapärase valimiseelse laimuga, millega seni ei ole kultuurileht Sirp kaasa läinud. On äärmiselt kahetsusväärne, et Sirp seda nüüd on rikkunud. Minu vastu puuduvad süüdistused. Samuti ei ole minu raha seotud Vene raudteega."
Sirbi toimetaja Valle-Sten Maiste kirjutas tänases kultuurilehes, et ka Reformierakonna käed ei pruugi olla Vene rahast puhtad ja just seetõttu tuli kapo raport Savisaare kohta välja rabeda ja sisusse mitte tungivana.
www.DELFI.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar