kolmapäev, 10. oktoober 2012

Kas eetik-utopist või...


Veel Parteide  Esinduskogu (RK)  Eetika- ja moraalikoodeksist.

Kaja Kallase Soov luua riigikogulaste Eetika- ja Moraalikoodeks on väga tervitatav nähe. Seda enam, et riigikogulaste eetilis-moraalne pale vajab tõesti  parandamist. Ma ei kahtle selles, et see Eetika- ja Moraalikoodeks (edaspidi EMK) tuleb üpris hea ja asjalik. Riigikogus ei pruugi selle kohta palju vaidlusi ka tulla ning see ilmselt kiidetakse heaks. Seda sellepärast, et – üldsusele saadetakse sõnum meie Riigikogu heast  eetilis-moraalsest palgest.
Siiski suhtun ma sellesse Eetika- ja Moraalikoodeksi otstarbekusse ja  mõjusse üpris skeptiliselt.
Mis on riigikogulasi siiani seganud eetiliselt ja moraalselt käitumast? On olemas üldised eetika-moraalinõuded, Põhiseaduse ja teiste seaduste täitmine on igaühe (sealhulgas riigikogulaste) kohustus. Kristlikus maailmas on usklike 10 käsku – mille täitmine tagab ühiskonnas üldiste eetika-moraalinormidest kinnipidamise. Olles näinud siiani riigikogulaste poolt eetika- ja moraalinormidest kinnipidamist – pole mul usku selles osas, et riigikogulased hakkaksid tulevikus EMK norme täitma. Milleks, kui see VÕIB nende rahakotile halvasti mõjuda ja nad ei saaks siis Rahvalt võtta seda maksimumi, mis võtta annaks. Kas uus EMK muudab riigikogulased tarkadeks, ausateks, aatelisteks RIIGIMEESTEKS, KES PEAVAD  OMA SÕNA JA VASTUTAVAD OMA TEGUDE EEST?

Siiani tegutsevad riigikogulased oma isiklikes ja OMA  PARTEI huvides PARTEILISE südametunnistuse järgi – need huvid ei lange kokku riigi ja rahva huvidega. Praegu pole meil tegemist RIIGIKOGUGA, vaid PARTEIDE ESINDUSKOGUGA, kus Parteid ja parteide liikmed võitlevad isekeskis võimu ja raha pärast, kusjuures – arvestamata Riigi ja Rahva huvidega (see on nende puhul elunormiks).

Riigikogulane PEAB MÕTLEMA RIIGILE JA RAHVALE, tegutsema Riigi majanduse ja Rahva hüvanguks,  omama riigimehelikku tarkust ja mõtlemisviisi.
Põhiseadus on mõeldud ju KÕIGILE (ka riigikogulastele) täitmiseks –see on lausa kohustus.
Ometi on Valimisseadus vastuolus Põhiseadusega (valimistel on Parteidele Põhiseaduse-vastased eelistused, - valimised ei põhine proportsionaalsusel, pole ühetaolised  ega otsesed).
Põhiseaduslikud  õigused arstiabile, kohtu kaitsele, hoolitsusele laste ja vanaduses eakate eest,  jne… on väga paljudele inimestele kättesaamatu luksus - raha puuduse tõttu….
Kas meie riigikogulased seda ei tea,  et -  nende tegevus ettevõtete nõukogudes/juhatustes raha eest  on meie   Põhiseadusega vastuolus? Teavad,  sest Õiguskantslerid on nende tähelepanu sellele korduvalt pööranud. Takistuseks on aga Parteide esinduskogulaste ISIKLI  AHNUS  ja Riigi-Rahva huvidega mittearvestamine.

Kas uus EM Koodeks sunnib riigikogulasi muutuma eetilisteks ja moraalseteks, kuuletuma riigikogus OMA südametunnistusele - mitte PARTEILISELE  südametunnistusele (http://leopall.blogspot.com/2011/09/riigikogulase-poliitiline.html)? Kas nüüd hakkavad riigikogulased riigimeesteks ja arvestama Riigi ja Rahva huvidega?

Siiani saab Parteide Esinduskogu üpris omamoodi aru meie Riigi põhiülesandest („…Meie Riigi Põhiseaduskomisjon leidis, et MEIE  RIIGI KÕIGE TÄHTSAM KÜSIMUS ON – Riigi kõige nõrgemate ja vaesemate aitamine, mis viib meie Riigi õitsengule - see on - parteide täiendav rahastamine. Parteide rahastamine on nii oluline küsimus – et sellega tegeleb pidevalt (DASA, MSA) Riigikogu Põhiseaduskomisjon?”…

Kuni tänini ei vastuta riigikogulased, valitsusliikmed ega parteid mitte millegi eest, raiskasid ja raiskavad oma rumalusest võiomakasuahnusest miljardeid kroone Riigi-Rahva vara – ning  ei vastuta selle eest (Eesti Raudtee müük-tagasiostmine, suhkrutrahv, viljatagavara kadumine, VEB fondi 420 miljonit EEK’i, mis läks poliitikute taskutesse…).

Kas nüüd  hakkavad Valitsuse ja Riigikogu liikmed  oma tegude eest vastutama? Valitsuse liikmed enam ei söö seemneid ja kanna fooliumimütse, Valitsus ei tegele lumpenite- ja lumpen-proletariaadiga (Lang), kes Riigikogu ja Valitsust ülal peavad?    
Pole kuigi eetiline kui ministrid oma vigade puhul tagasi ei astu – või kui on SUNNITUD astuma, siis saavad oma halva töö eest veel preemiat (M. Maripuu - eks-sotsiaalminister – saamatuse  eest  300 000 EEK’i).

Eetika- ja Moraalikoodeksi koostajatele (eesotsas K. Kallasega)  oleks palju küsimusi seoses tulevase EMK vastuvõtmisega…

-Kas edaspidi hakkavad riigikogulased juhinduma EMK-st või oma parteilisest südametunnistusest(mis on välja töötatud Partei tagatoas ja Partei liikmele täitmiseks KOHUSTUSLIK põhikirja  alusel)? Kas riigikogulased kaitsevad Riigi-Rahva või oma Partei huvisid?
-Kui eetiline on see kui riigikogulased peavad endid jumalusteks ja kiidavad endid hea (tegelikult saamatu) töö eest? Ometi on seniste Riigikogude töö halb ja tulemustevaene - kui võrrelda Eesti I Iseseisvusperioodiga (1918-1940.a.). Siis töötasid aatelised riigikogulased ühiskondlikel alustel (sessioonid ainult ca 2 kuud aastas tasulist tööd). Eesti tuli sõdadest ja ehitas siis 2 kõrgetasemelist allveelaeva, jättis meile üle 12 tonni kulda…
Praegune Iseseisvusperiood on umbes sama pikk. Riigikogu on palgaline (professionaalne) - kuid pole suurehitisi, meile jäetud kuld on maha müüdud, VEB fondi rahad on poliitikute taskus, Euroliidust on abi saadud miljardeid Eurosid… Ometi puuduvad märgid meie suurtest edusammudest, meie rahva elatustase on üpris madal – Eurostati andmetel kõige lähemal Venemaa elatustasemega.

-Kui eetiline on see kui peaminister ja teised meie  riigijuhid väidavad, et sellist Eestit nad tahtsidki, kus vaesuspiiril ja alla selle elavad ligi 60 000 last ja ligi 40-50% peredest? 
-Kas siis hakkavad Riigikogu liikmed täitma Põhiseadust ja Seadusi ilma „JOKK” süsteemi kasutamata?

Millega tagatakse riigikogulaste Eetika- ja Moraalikoodeksi täitmine kui selle täitmine ei muutu riigikogulasele elunormiks ning mingi sunnivahend ei sunni riigikogulasi EMK norme täitma? 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar