reede, 19. oktoober 2012

Meie ebaadekvaatsed valitsejad 4



Margus Tsahkna üllatus kui sai elanikkonna loendusandmetest teada seda, et Eesti Rahvas oma riigis progresseeruvalt väheneb ja Eesti on rahvusriigina määratud hävingule. Ilmselt tabas üllatusena see ka paljusid riigikogulasi.
Kuigi see tuli riigikogulastele üllatusena, siis mind üllatas hoopis see, et see tuli neile uudisena. Mina arvan seda, et enamus meie rahvast olid sellisele järeldusele tulnud (rahvusriigi vaikse hääbumise osas) juba ammu. Kuigi see pole suur üllatus, sest toompealased elavad Toompea pilvedel  ega tunne meie RAHVA  tegelikku elu-olu.

Kahjuks pole riigikogulasteni siiani jõudnud teadmine, et suures osas on selles tendentsis – rahvastiku hääbumises - süüdi nemad ise oma saamatuse ja rumalusega.
Koalitsioonierakonnad olid uhked vanemahüvitiste üle (enamuses saavad lapse sünni puhul vanemad  hüvitisena miinimumpalga ulatuses ja mõned 2000 Euri) – see pidi naisi sünnitama panema ja  - Eesti täitub lastega. Nüüd nad näevad, et see meede ei pannud naisi massiliselt sünnitama.

Omapärane on M. Tsahkna  järeldus. Eesti rahva hääbumise vastu võitlemiseks tuleb anda laste vanematele õigus hääletada ka alaealiste laste arvelt – vanemad hääletavad ka oma imikute eest. Siis laste vanemad hääletavad laste tulevikku silmas pidades - Parteide eest, kes hoolivad lastest ja Eesti tulevikust. Lapsevanemad teavad – kuidas hääletavad nende lapsed täisealiseks saamisel ? Lapsevanemate erimeelsuste puhul… kumb lapsevanem teab paremini imiku  eelistusi?? Kas lasterikaste perede hääled sunnivad poliitikuid oma meelt muutma? Kas see on uus demokraatia?

Parteilase püha lihtsameelsus.
-         Kui palju lastevanematest usub seda, et Partei viib ellu oma valimiseelsed lubadused?  Seesama IRL enne valimisi lubas – kodukulude vähendamist, maamaksude vähendamist, tasuta kõrgharidust… Tegelikult näeme aga, et kodukulud suurenevad, maamaks ei vähene, tasuta kõrgharidus on ulme.
-         Kui paljud lastevanematest usuvad seda, et valituks osutub nende poolt enim hääli saanud lastesõbralik valimiskandidaat? Valib ikka Partei sõltumata hääletajate poolt antud häältest. 
-         Kes on nii naiivne ja usub seda, et riigikogulased hakkavad SIIS oma taskute asemel hoolitsema lastega perede taskute  eest??
-         Kes on nii naiivne, et laste arvelt saadavad hääled panevad noorperesid sünnitama?? Seda teeks mõned lastevanemad ehk siis - kui lapsevanemad ISE saaksid laste arvu pealt Riigikogusse hea  elu peale.

Riigikogulasi üllatas see, et lapsi sünnib  järjest vähem. Mida vähem sünnitajaid, seda vähem lapsi ja progresseeruvalt vähem sünnitajaid ka tulevikus. See tendents on meil olemas juba 20 viimast aastat.

Miks sünnib Eestis lapsi järjest vähem?
Põhjusi selleks on iseendast muidugi palju. Vananev elanikkond, esmasünnitajad järjest vananevad, eelistatakse ise hästi elada ja karjääri teha selle asemel, et lapsi kasvatada, ebakindlus tuleviku suhtes – milleks siia ebakindlasse maailma last sünnitada….

Vanemad mõtlevad murega. Mida edasi  teha siis, kui vanemahüvitise saamise aeg lõpeb? Kuhu laps edasi panna, sest lapsega kojujäämine  mõjub VÄGA HALVASTI perekonna eelarvele. Kust saada lasteaiakohta?
Lastesõime-lastaia kohti on liialt vähe ja riik pole suutnud lasteaiakohtade vajajaid piisavalt kindlustada-ehitada 20 aastaga. Vajajatest umbes (minu arvates)  10-15 % lapsi ei saa õigeaegselt lasteaiakohta. Kui võtta lapsehoidja – tuleb lapse emal tööl käia lapsehoidjale palga maksmiseks – millest siis pere elab – eriti üksikemad?

Lastesõimes- aias käiv laps on sageli haige ja ema peab tihti töölt puuduma lapse haiguse tõttu. See mõjub halvasti nii pere eelarvele, tihti ka suhetele tööandjaga.
Lapsetoetus on üle 10 aasta 19 Euri lapse kohta – niruselt väike. Summa on sama kuni lapse täisealiseks saamiseni. Ometi on kulutused 3-aastasele lapsele tunduvalt väiksemad kui gümnaasiumiõpilasele. Elukallidus tõuseb igal aastal kuid lapsetoetus pole tõusnud 10 aastat). 

Lapse kasvatamine (kui neid on peres veel mitu) – viib lastega pere tihti vaesuse piirile. Viimastel statistilistel andmetel ligi 1/5 Eesti lastest elab vaesuse piiril ja alla selle. Paljud lapsevanemad ei taha elada vaesuses  ja tuua siia ebakindlasse maailma lapsi.

Vanematele õiguse andmine hääletada lastearvelt ei aita kaasa meile paremate valitsejate „valimisele” Riigikokku ja Valitsusse. Samuti ei aita see abinõu kaasa meie Rahva iibe tunduvale tõstmisele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar