esmaspäev, 4. oktoober 2010

Eestlased - Tulge koju!

Kutse tagamaad
President Ilves kutsus väliseestlasi koju ning kuuldavasti algatab ka Keskerakond eestlaste kojukutsumise.
Mõte iseenesest on muidugi väga hea ja paljud väliseestlased põlevad nostalgiast Eestimaa järele. Eriti tänuväärne oleks eestlaste naasmine kodumaalse veel selle tõttu, et Eestist on viimastel aastatel lahkunud ligi 100 000 eestlast. Need noored, kes siirdusid välismaale õppima on muidugi teretulnud nähe, kuid kui paljud neist naasevad kodumaale? Enamus lahkujatest on lahkunud muidugi muudel põhjustel ning nende tagasipöördumise protsenti on raske hinnata. Viimase kümne aasta jooksul Eestist lahkunutele pole mõtet seda üleskutset esitada, sest nende lahkumise momendist pole midagi (nende jaoks) Eestis muutunud ning nad ise otsustavad tagasipöördumise asja ilma kõrvaliste mõjutuste-mõjutajateta.
Tagasipöördumine Eestisse on tõsine samm ning lisaks nostalgiale tahab tagasi-pööduja teada seda, missugune elu teda Eestis ootab. Tõest infot Eesti elu-olu kohta poliitikutelt ei saa, sest poliitikud elavad Toompea-elu ning ei tunne keskmise eestlase (mitte Eesti keskmise palga järgi) elu või on poliitik parteidistsipliini tõttu kohustatud meie elu ilustama.
Ei kahtle presidendi ega ka Keskerakonna kutse siiruses, kuid ainult kutsest on väliseestlastele vähe. Peab selgitama ka kutse tagamaid ning selgitama, mis ootab Eestimaal tagasipöördujaid. Kes on kadumaal oodatud, keda rohkem oodatakse ning miks osa eestlasi lahkub välismaale.
Lisaks kodumaale eestlaste arvukuse suurenemisele on kindlasti eesmärgiks ka Eesti majanduselu elvdamine ja meie majandusliku edukuse suurendamine. Sellest tulenevalt ka kontingent, KEDA oodatakse rohkem koju.
Rohkem oodatakse koju muidugi edukaid ärimehi elavdama meie ettevõtlust ja suurendamaks meie majanduslikku rikkust. Spetsialistid on teretulnud, eriti kõrgtehnoloogia alal.
Mida peaks selgitama kodumaale tagasipöördujatele enne,kui nad otsustavad asuda Eestisse elama.
1. Kaupade hinnad on meil samal tasemelkui mujal maailmas. Poliitikute ja kõrgametnike palgad on paremadkui muja lmaailmas, kuid tavatööliste palgad on ca kolm korda madalamad kui mujal.
2. Riik võib seadusega vastu võtta soodustusi-hüvesid rahvale, kuid mõne päevapärast tühistada need seadusega kehtestatud soodustused.
3. Pension tuleks välja teenida teistes riikides, sest elamisväärne pension on meil vaid riigikogulastel.
4. Ametnikud on kolmkorda rumalamad-saamatumad kui näiteks USA-s. Asjaajamine ametnikega on sama tulemusrikas kui tuule tallamine.
5. Demokraatlikest riikidest tulijad peavad arvestama sellega, et meil on partokraatlik diktatuur, kus parteid komplekteerivad ka oma haldusala oma inimestega, rahva ülesandeks on parteifunktsionäride palgaraha kindlustamine.
6. Meie seadused on kohmakad, seaduste täitmisel kehtib JOKK süsteem. Kohtutee on väga kallis ja aeganõudev.
7. Kõged ametnikud ei vastuta oma tegude ega sõnade eest. Ajakirjandus on tugevasti kallutatud valitsevate parteide poole.
8. Riiklik abi laste kasvatamisel on sümboolne. Laste harrastuste ja vaba aja veetmisega riik ei tegele ega toeta, see on lapsevanemate õlul.
9. Haigete inimeste ravi on kulukas, sest lisaks kallitele ravimitele peab ka arsti juurde saamiseks tuntavalt rahakotti kergendama, muidu jõuab ravi järjekord kätte alles pärast surma.
Need on suurem osa asjaolusid, millega peaksid Eestisse elama asujad teadma, siis ei tuleks neile ootamatusena need ilmingud juba Eestis elades.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar