laupäev, 16. oktoober 2010

Ise te meid valisite...

Ergma rääkis ETV saates "Kahekõne", et ootab valimiste ajal inimestelt nõudlikkust. "Valija peab olema nõudlik. Me ei ole enam nii noore demokraatia riik, et ei saa inimestelt küsida, keda te valite."

Kristiina Ojuland paar aastat tagasi kutsus barrikaadidele Toompead kaitsma, kuna tema arvates rünnati meie parlamentarismi. See Ojulandi barrikaadidele kutsumise tingis „Postimehe“ allkirjade kogumine riigikogulaste suurte hüvitiste ja suurte palkade vastu - kuna Riigikogu tööpäevad kestsid alla poole tunni ja Riigikogu töösaal oli tavaliselt täidetud alla poole kohtadest. Riigikogu võttis väga tõsiselt arvesse valijate arvamust, moodustas komisjoni, mis töötas palehigis ja tegigi rahva nördimust arvesse võttes - ainuõige rahva arvamust arvestava otsuse – suurendada pöördumatult oma palka.
Kõlas siis riigikogulaste poolt nördimushüüdeid ja kõlab alati siis kui rahvas on avaldanud nurinat riigikogulaste tegevuse üle, siis kuuleme riigikogulastelt: „Ise te meid valisite...“
Päris nii se ikka pole. Kandidaadid, keda esitatakse valimisteks – valib välja ikka partei. Ka poolthääletanute arv pole eriti oluline, sest määravam on partei tagatoa poolt paika pandud nimekirja järjrkorra koht. Valija valis Peeter Võsa (üle 3 600 hääle), sai aga Lauri Laasi (705 häält) või JaanKundla (496 häält). Umbes pool Riigikogust saab Toompeale rahva häältega, teine pool aga partei nimekirja järjkorra alusel, kus rahva arvamus ei loe midagi.
Parteid omakorda – valmistudes valimisteks – palkavad miljonite kroonide eest PR-firmasid oma kandidaatide laitmatu imago loomiseks. PR firmad on aga koolitatud selliselt, et nad peaksid ka sõnniku kullaks muutma ja esitama kandidaadi selliselt, et see kõgile puhta kullana paistma hakkaks. Neid kandidaate (ka väärituid) lastakse puhta kullana välja paista nii ajalehes, raadios kui-ka televisioonis. Isegi fotod retuseeritakse, elulookirjelduse järgi tulevad kandidaadid taevast ning lähevad jumala asemikena Toompeale.
Näiteks. Rõivast reklaamitakse hea, toreda ja vastupidava õhtuülikonnana – seda tehakse pidevalt igas meediakanalis. Rahvas jääb ajakirjandust uskuma ning hääletabki tema poolt. Hiljem Riigikogus aga selgub, et valitud pole hea tviidülikond – see pole mitte rõivas, vaid leierkastimehe auklik kott. On ju PR-firmade ülesandeks ka nigelat praak-kaupa reklaamida suurepärase eliitkaubana. Kui PR-firma seda ei suuda, siis teda ka ei palgata.
Meie valimised on ju ka äri, kus riigikogulase koht läheb patieile maksma üle miljoni krooni. Partei aga on äriühing, kes püüab riigipirukast (kohtadest) kahmata niipalju kui võimalik. Valimistel ausad ärireeglid kahjuks ei kehti ning venna-armu ei tunta.
Mille järgi valijad siis veel otsustavad kui mitte kättesaadava (PR firmade toodetud) materjali ja retuseeritud fotode põhjal? See, et kättesaadav materjal kandidaadi tegelikkusele ei vasta – see ei olene valijast.
Ah, et me valime parteid? Kui valida partteid, mitu protsenti võib parteidest uskuda? Parteidelt kuuleme kuldseid sõnu - Õnn ei peitu rahas (aga ise kahmamekust aga rohkem saab. Viime Eesti viie rikkama riigi hulka – ja kohe võtab masu ka viimaed sendid (välja arvatud parteil ja parteilastel). Teeme lõpu JOKK´imisele – ja paneme häälepüüdjad hääli püüdma - jokkima. Teeme ära – küllalt palju – nii ausalt kui ka ebaausalt.
AGA MUUD VÕIMALUST JU VALIDA EI SAA. Kes neist prteidest on suurem suli ja kes väiksem.
Ise valisime? Valisime nende hulgast, keda valijatel parteide poolt LUBATI VALIDA. Pole valija süü, et need - kelle poolt hääletati osutusid parteide juhtkondade kuulekateks nupulevajutajateks, keda ei huvita valijate arvamus. Seaduse järgi nad ei peagi valija arvamusega arvestama.
Riigikogu kandidaadid, kes ei osutunus valituteks, kusjuures said valimistelüle 1000 poolt hääle. Riigikokku said aga 31 parteilast, kes KÕIK kogusidalla 1000 poolthääle.
T.Trubetsky 1 138
P.Võsa 3 694
T.Leinatamm 2 618
M-A.Kelam 2 402
M.Meri 2 144
R.Antropov 2 085
E.Kull 2 083
V.Tamme 1 968
J.Vlassov 1 877
M.Klaassen 1 820
U.Kruuse 1 765
K.Mand 1 608
V.Vassiljev 1 588
R.Randver 1 576
P.Aru 1 568
U.Tiidus 1 441
M.Ein 1 379
S.Vare 1 320
K.Pürg 1 361
V.Poolamets 1 292
N.Malleus 1 299
E.Vellbaum 1 276
J.Morozov 1 248
T.Mägi 1 215
J.Reljan
veel 9 saanud üle 1 000
1200 kuni
Üle 1000 KOKKU - 34, kes ei saanud RK-kku
Ott Lumi sai 320 häält, Jaan kundla 496 häält ja said Riigikokku.
Aleksander Einseln sai 660 häält – Ei saanud RK-kku (pole kummaski nimekirjas).
Kui palju aga on neid, kes said üle 320 -1000 hääit, kuid rohkem, kui valituks osutunud Ott Llumi 320 ja teised kuni 1000 häält kogunud poliitikut ?
KUNI 1000 hääleha sai Riigikokku 31 poliitikut + üle 1000 häälega EI SAANUD RK-kku 34 Kandidaati. Ka on 50 ringis??

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar