pühapäev, 24. oktoober 2010

Eesti edu 3

Korruptsiooni hõng. Kas ainult hõng?
Meie suuremad (juhtparteid) Reformierakond, Keskerakond, IRL on ärimeestega ja korruptsiooni hõnguga väga tihedalt seotud. Ärimehed teevad nendele parteidele miljonite kroonide suuruseid annetusi, see on meie riigis normaalne nähe. Kuid miks? Kas meie ärimehed on nii suured patrioodid-idealistid ja sellepärast teevad parteidele miljonilisi annetusi? Miks ärimehed üldse sponsoreerivad parteisid? Kui sõprade puhul on tasuta lõuna väljategemine üpris loogiline, siis kui sügav sõprus on ärimeeste ja parteide vahel miljonite jagamiseks? See pole ärimees, kes pillub miljoneid heategevuseks – lootmata parteidele „heategevuseks“ paigutatud miljonite eest midagi vastu saada. Näidake mulle ärimeest, kes viskab ajaviiteks tuhandeid kroone prügikasti! See „ärimees“ ei jõua kunagi miljonini. Rääkimata miiljoniannetamisest parteile.
Miks siiski annetatakse parteidele?
Parteid (ja nende ametnikud) saavad ärimeesrtele väga soodsatel tingimustel teha riigiga lepinguid või peaaegu tasuta kantida ärimeestele riigi vara. Vanasti oli ütlus „Mõisa köis las lohiseb.“ Nüüd on parteide juhtlauseks: „Võtame ise riigilt nii palju kui võimalik ja anname natuke ka neile, kes meile annetavad.“
Meie oleme ametliku statistika põhjal peaaegu korruptsioonivaba riik.
MEIE RIIKLIK STATISTIKA EI KAJASTA MEIE TEGELIKKU ELU. Meie Statistika on selline nagu parteidele on vaja näidata. Statistika ja meie tegelik elu on tihti väga erinevad. Parteidele on vaja näidata kõrget keskmist palka – palun väga. Riikliku Statistika kohaselt on keskmine palk kaks korda kõrgem kui meie tegelik keskmine (mediaanpalk).
Parteidel on kasulik näidata madalat töötuse taset. Palun väga – statistika näitab ainult Töötukassas ametlikult arvel olevaid töötuid, jättes statistikas kajastamata 50-90 tuhat töötut, kellel on majanduslikult võimatu Töötukassas käia või puudub mõte seal käimiseks, sest Töötukassast enam mingit abi ei saa.
Parteidel on vaja näidata hoolitsust laste eest? Palun väga – mõned emad saavad sünnitusjärgselt 1,5 aastat 34-35 000 krooni kuus (8 korda rohkem miinimum-palk), samal ajal mõned lapsed minestavad alatoitlustusest ja kümned tuhanded lapsed ei saa päevas kõhtu täis. Kahjuks meie parteid ei taha teada rahva tegelikku olukorda. Emapalga saamise järel on lapsetoetus 300 krooni.
Meie statistika kajastab asju nii, nagu on tarvis meie parteidel. Parteid peavad ju näitama maailmale – kui hästi nad juhivad riiki, meie riigis on rahval väga hea elada. Seetõttu meil puudub ka korruptsioon. Seadusi on ju võimalik (vähemalt meil) tõlgendada JOKK (Juriidiliselt On Kõik Korrektne) süsteemis.
Kuidas nimetada Evelin Lambot-Ilvese saadus 13 miljonit brändi „Welkome to Estonia“ eest? Geniaalsuse eest? Kas geniaalsus oli brändi väljatöötajal Lambotil või 13 miljonilise preemia andjal?
Riigikogus läks üsna libedalt läbi ärimeeste huvides „rohelise energia“ (tuule-energia, hakkepuit) ebamõistlikult suur juurdemaks, mis toob ärimeestele sisse miljardeid kroone. Seda kõike rahva arvelt. Rahva heaolu silmas pidades? Riigikogus saavutati ka seadusemuudatus ühele mehele. „Kiviõli Keemiatehase OÜ“le tehti sadade miljonite kroonide ulatuses kingitus („Pealtnägija“ saade). Kes, miks ja mille eest?
Ärimeestele antakse kasulikud riiklikud hiigeltellimused (riigiasutuste rendipindade tellimused aastakümneteks), ehkki paari-aastane rendimaks ületab uue hoone ehitamise maksumuse...
Riigi kinnisvara antakse tasuta üle ärimeestele ning seejärel riik rendib sama kinnisvara ärimeestelt rentnikuna –makstes üüratuid summasid tasuta antud kinnisvara rentimise eest. Kanguri-Reljani maadevahetused. Süüdimõistetud kohtunikud,... Need on ilmselt tolmukübemed jäämäe tipust, sest korruptsiooniasju valmistatakse ette põhjalikult advokaatide kaasabil ning varjatakse teiste eest kiivalt. Väga vähestest korrupysioonijuhtudest tuleb avalikuks.
Kõike seda eelnevat ei kajasta meie statistika, kuna meil pole korruptsiooni hõngugi, rääkimata korruptsioonist endast.
Majandusministeeriumi andmetel on nad andnud abitoetusi suures ulatuses innovatiivsetele projektidele, uute ettevõtete toetamiseks, ettevõtete eksporttotusi jne... Kuidas ning kellele neid toetusi antakse, selle abi kasutegur? See on keeruline küsimus. Majandusministeeriumist küsiti toetust sõnniku pürolüüsiseadme ehitamiseks. Seade teeb sõnnikust põlevgaasi (väga lähedane maagaasile – kontrollitud Moskva Gaasisensortehnika eksperdi Grigori Hononsoni poolt Tallinnas). Põlevgaasi abil saab käivitada Capstouni turbo-elektrigeneraatori ja toota sõnnikust elektrit. Ühe seadmega saab Elektrit aastas toota kuni 1,3 GW ja soojust 2,6 GW. Majandusministeeriumist abi ei saadud ja projekt esialgu raha puudusel seisab.
Parteid mehitavad oma haldusala ministeeriumid oma partei võhikutest ametnikega – peaasi, et osta truudust ja anda oma partei liikmetele suurepalgalisi kohti. Aga majanduslik efekt?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar