kolmapäev, 20. aprill 2011

Maksuvabastus - palk..

Juhtusin kuulama Riigikogu infotundi.
Riigikogulane Viktor Vassiljev küsis peaministerAndrus Ansipilt: miks 17 000 pensionäri pole saanud tulumaksust soodustus-vabastust? Kui pensionärid pole avaldust teinud teadmatuse tõttu, siis miks RIIK ise seda vabastust-soodustust teinud pole?
Peaminister A.Ansipi vastus sellele küsimusele oli üpris omapärane ja väljendas huvitavaid seisukohti. Tema vastus oli lühidalt kokkuvõttes selline:
Neid pensionäre on umbes 17 000 ja enamus neist on vanuses 80-ne aasta ringis. Nende teavitamine kirja teel läheb maksma umbes 9 000 Euro ringis ja selle raha leidmine pole probleem.
Miks riik ise pole seda tulumaksuvabastust tagastanud? Lihtne selgitus. Aga võib olla need pensionärid ei tahagi tulumaksuvabastust? Riik ei saa ju neid sundida raha vastu võtma. Selleks peab ikka nende pensionäride avaldus olema. Mõni pensionär ei tahagi seda tulumaksuvabastuse soodustust igakuiselt kätte saada. Mõni pensionär tahab soodustuse kätte saada iga aasta järel, mõni tahab saada 10 aasta järel. Riik neid ju selleks sundida ei saa.
Mõtlesin nendele peamnistri vastustele... Tõepoolest.
On ju mitmeid võimalusi. Enamus pensionäre on rikkad. Milleks neile väikeste summadena väikest raha saada – parem juba välja võtta iga viie või kümne aasta järel – vähemalt natukenegi tuntav summa.
Samas jälle – ehk see summa lõplikult ja KORRAGA välja võtta? Ikkagi kopsakas ja lõplik summa – neist rahadest saaks expensionäri kirstule mõnusa sisevooderduse, mis klõbiseks-krõbiseks rahaliselt-meeldivalt laiba kirstus lebamiskülge vahetades.
Või arvas ehk peaminister, et (80-ne ringis) pensionärid esitavad avalduse pensioniametile kirstust peale oma surma?
Aga kuidas mulla alt kirstust edastada avaldus? See vajab veel läbitöötamist valitsuse tasemel, kuid arvan, et ka see probleem on meie valitsuse puhul lahendatav.
Njaa... Siis mõtlesin natuke meie tänapäeva ja peaministri ütlustele...
Tekkisid uued küsimused.
Näiteks:
Kas riigikogulased ja ministrid esitavad avaldused palga - hüvitiste saamiseks? Hüvitiste saamiseks kindlasti. Aga kas nad eraldi ka PALGA SAAMISEKS avalduse esitasid? Ehk on mõni riigikogulane ka eetiline ja teenib riiki rahva huvides aatelistel kaalutlustel või on mõnel ministril ka eetilis-moraal olemas ( nagu oli see eelmise EV ajal)?
Muidu tuleb välja, et riigikogulasi ja ministreid SUNNITAKSE RAHA VASTU VÕTMA! See oleks lubamatu korruptsioonihõnguline riiklik sund. Võib-olla mõni riigikogulane-minister võtaks palga välja peale oma surma ja supleks meelsamini 500-Euroste keskel peale surma oma kirstus??

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar