esmaspäev, 17. mai 2010

Eesti kuulsus-saavutused

Mille poolest on Eesti rahvas saanud kuulsaks maailmas või Euroopas nii heade, kui-ka halbade tegudega viimase 20 aasta jooksul. Tegude all mõeldud seda, mida kasulikku on eestlased toonud maailmale - mitte ainult endale. Millega on eestlased maailmas end kuulsaks teinud. Seda küsis üks minu sõber hiljuti.
Mõtlesin kaunis pikalt.
Kahjulik; Meie maailmakuulsad narkomuulad (mitmes maailma vanglas karistust kandmas). Euroopa mitmel maal tegutsenud panga- ja juveeliröövid.
Panganduse kelmused (ühe päevaga võeti USA panga arvelt pangaautomaatidest üle 10 miljoni USD.
Prostitutsiooni vahendused ja prostituudid Lääne-Euroopas.
Kaasaegsed Mereröövlid (Arctic Sea kaaperdamine, kusjuures piraatide hulgas 2 eestimaalast).
Riigi kõrgseltskonnast aga? Kuulsad karistamatud. Teod, mille eest keegi vastutust ei kandnud, vaid nad jätkavad oma poliitiku karjääri väga edukalt siiani.
Eesti Panga president Siim Kallas tegi 10 miljoni USD väärtuses tehingu aferistidega, kusjuures pool sellest rahast kadus teadmata kuhu. Vastusele kedagi ei võetud.
Valitsusjuhi Mart Laari poolt võõrriigi valuuta (Vene rublade) maha müümine Tsetseeniale, kusjuures 7 miljoni USD väärtuses jäi raha... teadmata kuhu. Peaminister Mart Laari maja ost ja maja remontimine riigimaksudest möödahiilimisega, poliitilise vastase (Edgar Savisaare) foto pihta märki laskmine.
Kasulik maailmale. Skype leiutasid eestlased. Kuuldavasti ka mingid avastused maailma tasemel geenitehnoloogias. Mille poolest on eestlased veel arvestatavatel kohtadel Euroopasvõi maailamas?
Eesti suusatajad on arvestatavad, samuti mõned teised sportlased. Laulu-tantsupeod on üleilmse kuulsusega. Võrreldes Venemaa rahva arvukusega on meil jälle meie armas Riigikogu 100 korda suurem (ühe elniku kohta) –aga kas ka targem ja odavam?
Arvestatavatel kohtadeloleme AIDS-i haigetega, alkohoi tarvitamises,suitsiidide poolest. Sotsiaalhoolekanne on allapoole arvestust...
Mida me oleme maailmale viimase 20 aasta jooksul rohkem andnud – kas positiivset või negatiivset???

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar