laupäev, 22. mai 2010

Milleks selline statistika?

Milleks meil ebaadekvaatset statistikat peetakse?
Kas teate, kui suur on töötute arv kasvõi 2-3 tuhande piires? Arve on esitatud alates 80 000 – 137 000-ni. Aga milline neist see õige on? Meie statistika näitab, kui paljud saavad töötute abiraha, mitte töötute arvu - töötuid on kümnete tuhandete võrra rohkem. Kui palju neid on – statistika ei kajasta.
Kui palju inimesi on lahkunud Eestist võõrsile tööle ja elama viimase 10-15 aasta jooksul (rääkimata lahkumise põhjustest)? Kas meie aastane elanke sisse-väljaränne ja loomulik iive (mõlemad kokku) on positiivne või negatiivne? Seda ei saa teada omamata teavet väljarände kohta. Väljarände kohta mingit statistikat ei peeta.
Kas saja aasta pärast on eestlasi Eestisse jäänud alla või üle 500 000 elaniku? Kas valitsus prognoosib seda olematute andmete põhjal ja ennustab kohvipaksu pealt? Kui valitsust ei huvita eestlaste elamine Eestis, siis ajaloolasi see tulevikus kindlasti huvitab, siis pole andmeid aga enam kusagilt võtta.
Mida meile ütleb meie statistiline keskmine palk? Seda, et umbes 15% saab keskmist keskmist ja seda ületavat palka, 10% saab keskmisele lähedast palka ja 75% töötajatest saavad keskmisest mitu korda väiksemat palka. Statistikapeaks kajastama keskmistmediaanpalka. Riigi kõrgametnike palgad on nüüdseks lahti seotud keskmisest palgast ja enam ei peaks olema takistusi tegeliku keskmise mediaanpalga arvutamiseks.
Kas meie kõrgametnikud ei tea seda, et meie statistika on kaugel tegelikust elust? Teavad. Aga miks ei tehta midagi kasvõi nendes olulistes statistilistes andmetes tegelike andmete kogumiseks?
Milleks meile selline statistika, mis tegelikku olukorda ei kajasta?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar