kolmapäev, 22. juuni 2011

Kas meie valitsejad on ebaadekvaatsed?

Siin peab muidugi valitsejate all silmas pidama nii riigikogulasi kui ka valitsust, sest nad on omavahel nii tihedalt seotud ning omavahelselises sõltuvuses, et neid omavahel eristada on võimatu. Ka parteide ja valitsejate vahel erinevust leida on raske, sest nad on vaheldumisi „pumba juures“ ja loeb ainult nende tahe – mitte riigi peremehe (rahva) tahe.
Ilmekalt näitab parteide (koalitsioonide) erinevust seis riigis ja Tallinna linnas. Vahe on selles, et Tallinn hoolib natuke rohkem ka vaesematest ja pensionäridest kui riigis valitsev koalitsioon. Kokkuvõttes on valitsejatel nii Toompeal kui Tallinnas prioriteediks – võimu-ja rahaahnus, oma partei, oma parteilaste eelistus ja kõigi teiste parteide-parteitute mahasurumine. Sisuliselt kehtestab iga partei oma valitsemisalas oma diktatuuri sellises ulatuses kui vähegi võimalik ning ei arvesta üldsegi arvamuste-vajadustega – mis ei lähe kokku nende huvidega.
Pole mingit saladust selles, et see – mis on tegelikult ebademokraatlik – on valitsevate parteide puhul alati demokraatlik (kui see on valitsevatele parteidele endile kasulik). Kui must-nõgine pada on valitseva partei arvates valget värvi – siis peab ta valge olema ka ülejäänud inimkonna arvates. Ülejäänud võimalused on meie riigis välistatud. Meil kehtib ainult jõu positsioon. Millisel parteil on tugevam rahaline – võimupositsioon – see dikteerib oma tahet kõigile ülejäänutele.
Kas mäletate, et Euro tulekul lubas rahandusminister J.Ligi oma mütsi- aluspüksid-saapad ära süüa kui Euro tulek tõstab hindasid. Euro on tulnud ja hinnad seoses Euro tulekuga on tõusnud tõusnud (seda on näidanud mitmed statistiliste uuringute näitajad) – kas J.Ligi sõi oma saapad või aluspüksid ära??? Ei, sest tal puudub au mõiste. Ta raiub siiani seda, et seoses Euro tulekuga pole ükski hind tõusnud.
See, et mõisted au, eetika, moraal, südametunnistus puudub meie valitsejatel - see on meie igapäevanähe. Kas seda sunnib tegema meie moraalitu(d) partei(d)? Aga meie parteide taseme määravad ju meie parteide liikmed ise.
Viimaste valimiste eel kiitles A.Ansip sellega, et tema valitsemise ajal on inimeste heaolu, palgad ja pensionid pidevalt tõusnud. Ütlemata jättis ta aga selle, et viimase kolme aasta jooksul pole tõusnud alampalk (mida saavad üle 70% töötajatest), pole tõusnud pensionid. Samal ajal on pidevalt tõusnud maksud, valdavalt esmatarbekaupade hinnad, elektri-kütte hinnad, elukallidus jne... Sellest, et riigikogulaste ja teiste valitsejate palgad tõusevad – ei parane meie elanike heaolu ega elatustase. Meie töötajate palgad ja pensionid on 3-5 korda vaiksemad kui teistes Euroopa maades – kaupade hinnad aga pole väiksemad kui teistes maades.
Pole ilmselt vajadust rääkida meie valitsejate vanadest afääridest, millest on juba varem palju kirjutusi nangu Mart Laari rublatehingust, tema Iisreali relvatehingust, EE müügiukatsest, tema majatehingust, tema „ümbrikupalkadest“ töölistele jne..., millest tema isiklikult teenis meie mõistes hiiglasuured rahad. Sellest on kirjutatud küllaldaselt mujal ja ka siin („Laari pattudest“ http://leopall.blogspot.com/2010/02/laari-pattudest.html .
Kirjutan ehk sellest järgnevas arvamusloos – sellest , millest on vähem juttu olnud.
Pole ju uudis see, et Valitsejad kehtestasid põllumeestele lehmapealt metaangaasi maksu (lehma peeretamise eest).
Kas on ikka normaalne see, et sündimisest saadik halvatu, kahe jalata või õlast saadik kätetu peab üle paari aasta käima komisjonis oma puuet tõestamas, et saada puuderaha.
Kui ühe pärija kahest pärijast on üks vendadest vaimuhaige, notar tunnistab pärijaks mõlemad – nüüd ei saa kumbki pärija pärandvara haldama hakata enne kui normaalne pärija peab kohtu kaudu taotlema raha eest luba pärandvara kasutamiseks (ise endale või ka esindtava venna nimel).
Kas on ikka normaalne nähe see. et 40-50 aastat töötanud inimese pensionist ei jätku selle pensinäri ülalpidamiskulude eest tasumiseks Tavalises vanadekodus??? Rääkimata sellest, et meie pensionär saaks oma pensioni eest elada vanaduspäevi muretult.
Mida siis veel tundub minu mõistes ebanormaalsena meie valitsejate tegevuses?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar