neljapäev, 6. detsember 2012

Vooglaid... Iva???


Vooglaid…. Iva?

Riigi  tulevik on tumedavõitu – Kirjutas Ülo  Vooglaid  Delfis. Paljud muretsevad Eesti saatuse pärast ning paljud on lootuse kaotanud. Aga on ka neid, kes usuvad, et kui suutsime vabaneda võõrvõimudest, siis suudame jagu saada ka nende jäänukitest.
Ühiskond on tiine. Rahvas kannatab küll kaua, aga mitte lõpmata kaua ja on asju, mida ei taluta ega andestata. Harta 12 tekitas uue olukorra. Vabariigi Presidendil ei sobinud seda ignoreerida ja ehkki Kadriorus polnud ei aega ega ka jõudu ettevalmistusteks, korraldati Jääkeldris paaritunnine avalik arutlus, kus mõned inimesed said öelda mõned repliigid... Arutelu ei olnud, aga otsus tehti ja selle täitmine usaldati Eesti Koostöö Kogule. 
Selle peale avaldas koostöö kogu pöördumise.  ….
Ülo Vooglaiu Arvamus – Riigi tulevik on Tumedavõitu -  soovitan lugeda neil, kes pole seda veel teinud. See ilmus Delfis  04.12 2012.a. –Siin selle Arvamuse aadress:
Tema arvamusartikkel on 5 lk pikk. Selles  analüüsib ta Nii Harta 12 aspekte, analüüsib meie Koostöökoja valmisolekut ja võimalusi seoses Harta 12-ga. Ta vaatleb ka meie Presidendi reageeringut seoses Hartaga, reageeringu  adekvaatsust… Jääkeldris toimunud ümarlauas toimunut, samuti Koostöökoja võimalusi seoses Harta 12-ne pöördumisega.  
Lõpetab  ta nii:
Paraku on vähemalt esialgu mitmeid vastamata küsimusi.
1. Midagi pole teada selle analüütilise töö kohta, mille tulemused võimaldaksid käsitada Eestit kui probleemi (põhjused, avalikud ja varjatud tagajärjed, prognoosid, alternatiivid, stsenaariumid jms);
2. samuti puudub teave selle analüütilise töö kohta, mille tulemused võimaldaksid käsitada Eestit Euroopa Liidu teiste riikide hulgas;
3. kuidas on kavas tuvastada eri valdkondade ja piirkondade (vertikaalses või funktsionaalses ja horisontaalses või territoriaalses plaanis) ilmnevate vastuolude põhjused (või loodab koostöö kogu, et juhuslikult kirjutatakse soovitatud aadressil küllalt palju piisavalt süsteemse ja usaldusväärse pildi saamiseks)
4. kus ja kuidas avaldatakse koostöö kogule saadetud ettepanekud (nii need, mis tunnistatakse heaks ja õigeks kui ka need, millised arvati kõlbmatuteks);
5. kes on kutsutud ja seatud otsustama ettepanekute sobivuse üle;
6. kas neid inimesi on veel, kes usuvad, et selliste pisimuudatuste abil õnnestub ületada rahva võõrdumine riigist, võtta meetmeid, tänu millele asjatundmatud ja valelikud isikud oleksid sunnitud tagasi astuma ega ei pääseks edaspidi ei saadikuks ega ametnikuks... Ehk hakkaks siis tasapisi taastuma saadikute ja ametnike au ja väärikus ning ka inimeste usk ja usaldus (loe: ehk siis õnnestub päästa riik hävingust)?
Küllap peaksime mõtlema ka sellele, mil määral on Vabariigi Presidendil sobilik oma põhiseaduslikke õigusi, kohustusi ja vastutust kellelegi delegeerida?
Mis on seos Vooglaiul ja Ival? 
IRL Riigikogu saadikute esimees Kaia Iva avaldas ka oma arvamuse Delfis 05.12.2012.a.
Tema põhiprobleemiks on see, et Riigikogu peab mõnikord öösiti töötama Keskerakonna süül, kes nõuab elektriaktsiis vähendamist. Öine töötamine on Riigikogulasele kurnav  ja ebaefektiivne. Elektriaktsiisi vähendamise tõttu jäävat Riigil saamata tulu paarkümmend miljonit Euri, elanikkond võidaks aktsiisi alandamisest ainult ligi 1 Euri kuus. 
Kaia Iva seisukoht on väär kasvõi nendel põhjustel:
1.      Riigikogulaste töö kestab aastas tihti alla tunni tööpäeviti aastas, ööistungeid on ainult 3-4 aastas, seega Riigikogu ÜLETUNDE  EI  TEE.
2.      2. Keskerakond on koalitsioonile seadnud tingimuse ööistungite LÕPETAMISEKS, tuleb nõustuda el.aktsiisi vähendamisega Euroliidu nõuete piirides.   Koalitsioon sellega  aga ei nõustu.
3.      Iva väide el.aktsiisi vähendamise mõjust elanikkonnale on väike – see on suur VALE. Seoses elektrihinna (aktsiisi) tõusuga tõusevad ka KÕIKIDE KAUPADE hinnad elanikkonnale – nii esmatarbekaupade, toidu- kui ka tööstuskaupade hinnad ja el.aktsiisi langetamine vähesel määral  annab ELANIKKONNALE  võidu  paarkümmend krooni KUUS.
Mõlemad on asjalikud artiklid ja näitavad (intelligentsi – ka rahva) suhtumist Hartasse, Kaia Iva  artikkel aga koalitsiooniPartei suhtumise  eelarvesse ja Rahvasse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar